Naslovnica ŽIVOT Ove dve biljke potvrđeno smanjuju rizik od raka debelog creva za 79...

Ove dve biljke potvrđeno smanjuju rizik od raka debelog creva za 79 odsto – IMATE IH U KUĆI

Crni i beli i luk najbolji su prijatelji kuvara. Pored činjenice da nadopunjuju većinu jela, ovi sastojci su i sastavni deo različitih kuhinja zbog intenzivnog i jedinstvenog ukusa. Ali postoji još jedan važan razlog da počnete da ih jedete više.

U nedavno objavljenom istraživanju, kineski istraživači su otkrili da je jedenje velikih količina luka u vezi sa smanjenim rizikom od raka debelog creva za 79 odsto.

[adsenseyu1]

Za svoje istraživanje, tim je uporedio unos hrane kod 833 pacijenta sa kolorektalnim karcinomom sa onim od 833 zdravih učesnika (kontrolna grupa) koji su im odgovarali prema starosti, polu i području stanovanja. Istraživači su koristili upitnike o frekvenciji hrane kako bi prikupili podatke o ishrani učesnika.

Istraživači su otkrili da oni koji su konzumirali veće količine luka imaju za 79 odsto smanjeni rizik od kolorektalnog karcinoma.

[adsenseyu4]

Međutim,  primećeno je da, iako su ovi nalazi zanimljivi, ipak se naglašava da su oboleli od raka debelog creva imali veću porodičnu istoriju bolesti od kontrolne grupe.

Pacijenti sa kolorektalnim karcinomom takođe su pušili više i prijavili su da konzumiraju manje voća, više alkohola i gotovo dvostruko veće količine crvenog mesa od kontrolnih. Ovi faktori mogli su da utiču na značajno povećanje uočenog rizika od karcinoma debelog creva.

S druge strane, veza između konzumiranja luka i nižeg rizika od raka debelog creva ostala je i nakon što su ove razlike uzete u analizu, sugerišući da povrće poput crnog i belog luka ima jak potencijal borbe protiv raka.

[adsenseyu1]

Studija je jedna od mnogih koja dokazuje antikancerogene prednostima luka, a koji se pripisuju njihovim aktivnim komponentama koje sadrže sumpor.

Oni sadrže i druga moćna biljna jedinjenja koja doprinose njihovom potencijalu u borbi protiv raka. Ova jedinjenja uključuju flavonoide, oligosaharide, arginin i selen.

Prema nekoliko epidemioloških studija, povećan unos ovih komponenti povezan je sa smanjenim rizikom od nekih vrsta karcinoma, poput raka želuca, debelog creva, jednjaka i prostate.

Webtribune.rs