OTPORNI I SMRTONOSNI: 5 skrivenih prednosti ruskih tenkova

cvnjdsi732hf

Nema sumnje da ruski sadašnji arsenal i tehnologija prevazilaze NATO. Prema rečima Čarlija Gaoa u članku posvećenom ruskim oklopnim vozilima, ova borbena vozila postaju “otporna i smrtonosna“ oružja zahvaljujući nizu karakterističkih osobina.

Jenda od prednosti ovih ruskih tenkova je Ainet daljinski eksplozivni sistem, koji značajno povećava efikasnost municije. Ovaj uređaj omogućava uključivanje podataka o rastojanju do mete u elektronskom detonatoru. Zahvaljujući tome, raketa eksplodira u najpovoljnijem momentu za uništavanje mete.

Prema rečima autora, još jedna pogodna karakteristika ruskih tenkova je nazvana vizuelni uređaj Sosna-U, koji sadrži mitraljez sa tragačem meta i termalnom slikom, što poboljšava sistem kontrole vatre i povećava vatrenu moć tenka.

Pored toga, ovo omogućava stabilno ciljanje u svim klimatskim uslovima. Ovaj uređaj za ciljanje omogućava pucanje topovima i koaksijalnim mitraljezom u slučaju kvara glavnog uređaja za ciljanje. Pored toga, Sosna-U smanjuje broj grešaka ljudskog porekla.

Istovremeno, ovaj specijalista je obratio pažnju na Soda sistem, koji štiti od napalmskih penetracionih projektila – skup zapaljivih tečnosti na bazi geliranog gasa, koji se koristi kao vojno oružje.

Još jedna karakteristika ovih oklopnih panela, koju je autor posebno naglasio, jeste uređaj za hvatanje vazduha instaliran na tenku T-80, sa prednje strane. Njegova struktura povećava dovod vazduha do motora i omogućava poboljšanje funkcionalnih karakteriska vozila.

U zaključku, autor članka je ukazao na dodatno naoružanje na tenku T-90. Konkretno, njegov autonomni mitraljez na daljinsko upravljanje može postati od vitalnog značaja za posadu u slučaju sukoba sa pešadijom ili lakim vozilima.

Rusija je pod predsedništvom Vladimira Putina postavila prioritet na modernizaciju ruske vojske, nakon što je ostala u ruševinama zbog raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Webtribune.rs