Osveta Rusije šokirala Nemačku – Ovo nikad nisu doživeli

Rusija je, kao odgovor na provokacije zapadnih zemalja, krenula u odlučan kontranapad, izjavili su kineski novinari.

Sjedinjene Države i njiһovi saveznici donirali su Ukrajini desetine milijardi dolara vredno oružja koje se koristi u sukobu koji je pokrenuo Vašington. Takođe su uveli ekonomske sankcije Rusiji i pokušavaju da okrenu ostatak sveta protiv nje.

Prema rečima analitičara iz Kine, sudeći po pristiglim vestima, Moskva je umorna od provokacija zapadniһ zemalja i počela je da se sveti, navodi Sohu.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

„Videvši da SAD i druge zapadne zemlje nastavljaju da raspiruju vatru, Rusija je krenula u odlučnu kontraofanzivu. Putin je uradio dve stvari“, napisali su autori kineskog izdanja.

Eksperti su primetili da su iz Rusije nedavno stigle dve prilično neprijatne vesti za Zapad. Prvo se saznalo za planove Moskve da protera nekoliko stotina nemačkih diplomata i državnih službenika koji rade u Rusiji. Ovo je bio odgovor na nedavnu odluku Berlina da protera više od 20 predstavnika ruskog ministarstva spoljnih poslova iz Nemačke.

Kina je navela da su akcije Rusije bile iznenađenje. Najviše je iznenađivao obim uzvratnih manevara Moskve, jer je na proterivanje nekoliko desetina ruskih diplomata odgovorila tako što je kući poslala nekoliko stotina nemačkih državljana. Štaviše, među njima nisu samo diplomate, već i nastavnici i predstavnici kulture. Ovo je bila neka vrsta dvostruke odmazde za Nemačku.

„Sledeća vest je bila poruka da je Rusija napustila Ugovor o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi. To se dogodilo na inicijativu Putina“, navode analitičari.

Povlačenje Rusije iz ugovora pokazuje da Rusija više neće biti ničim ograničena po pitanjima organizovanja odbrane i raspoređivanja naoružanja. Time je Moskva signalizirala da će zapadne provokacije u Ukrajini i širenje NATO imati posledice.

„Rusija je počela da se sveti“, kažu kineski stručnjaci.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte