ONO ŠTO KRIJU – BIOLOŠKI RAT JE U TOKU: Masovne grobnice u Iranu zbog koronavirusa toliko velike da se mogu videti iz svemira – VIDEO

Iran gradi toliko velike grobnica da su uočljive sa satelitskih snimaka. Ovi novi satelitski snimci pokazuju da je izbijanje koronavirusa u Iranu možda gore nego što izveštavaju vladini izvori.

U gradu Kom, samo 80 milja južno od Teherana, postoji veliko groblje koje se nalazi oko šest milja severno od centra grada.

Satelitski snimci od 21. februara pokazuju da su ekipe za iskopavanje naporno radile. Krajem februara iskopana su dva velika rova, ukupne dužine oko 100 metara, toliko velika da su bili vidljivi iz svemira.

Prema video snimcina, zvaničnim izjavama i analizama stručnjaka, ovaj projekat iskopavanja nije bio samo rutinsko širenje groblja, već su ove sveže grobnice iskopane kako bi se prilagodile gotovo nekontrolisanoj stopi smrtnosti od pandemije koronavirusa.

Slike novih grobnica snimila je 1. marta Maxar Technologies, ​​privatna svemirska kompanija sa sedištem u Koloradu.

Stručnjak iz kompanije je rekao da su „rovovi napravljeni veoma brzo“ i da ti novi grobovi označavaju jasan pomak od dosadašnjih postupaka sahrane u zemlji kada je reč o individualnim i porodičnim grobnicama.

Dalje, isti stručnjak navodi da poseduju sliku velike gomile kreča odmah pored sveže iskopanih parcela. Iranski zdravstveni zvaničnici ranije su rekli da koriste kreč da bi sahranili one koji su umrli od virusa KOVID-19.

To pruža dokaze koji potkrepljuju hipotezu da su rovovi napravljeni da bi grad Kom imao više prostora da sahrani žrtve koronavirusa.

Prošle nedelje pojavili su se izveštaji da su desetine mrtvih Iranaca stavljeni u crne vreće na podu mrtvačnice u gradu Kom, što znači da se mrtvačnice širom grada možda trude da pronađu prostor za preminule.

Dvojica medicinskih radnika iz Koma čak su rekli novinarima da se brinu da koronavirus može u potpunosti promeniti tradicionalne islamske prakse sahranjivanja, koje uključuju pranje tela sapunom i vodom pre sahranjivanja, zbog straha da bi zaraza mogla da se prenese preko mrtvih tela.

Umesto toga, tela se tretiraju krečom kako koronavirus ne bi zarazio tlo. 

Iran se kritikuje zbog nedostatka transparentnosti u pogledu napredovanja izbijanja epidemije u njihovoj zemlji. Mnogi stručnjaci veruju da je stvarna stopa zaraze i broj smrtnih slučajeva mnogo veći od onog što izveštava iranska vlada. 

Trenutne informacije su da ima 10,075 slučajeva zaraženih koronavirusom i 429 smrtnih slučajeva. Takođe je prijavljeno 75 novih smrtnih slučajeva u protekla 24 sata – najveći broj smrtnih slučajeva koje je Iran prijavio u jednom danu.

Iznenađujuće veliki broj sadašnjih i bivših vladinih zvaničnika u Iranu je takođe zaražen koronavirusom.  

Takođe, predsednik iranskog parlamenta saopštio je da su 23 zastupnika pozitivno testirana na KOVID-19. Zemlja takođe ma veliki broj sveštenika i vladinih zvaničnika koji su umrli od virusa. 

Transparentnost je ključna za borbu protiv epidemija, a trenutni režim sprečava da se vesti o epidemiji emituju. 

VIDEO:

Webtribune.rs