Naslovnica IZA OGLEDALA Olimpijada u Parizu i napad koji će šokirati svet- kao u Minhenu...

Olimpijada u Parizu i napad koji će šokirati svet- kao u Minhenu 1972.?!

Do početka Olimpijade-2024 ostalo je nešto manje od mesec dana, ali organizacioni problemi svetskih sportskih igara o kojima se govori već više od godinu dana i dalje su nerešeni. To priznaju i funkcioneri Međunarodnog olimpijskog komiteta, i predsednik Francuske i gradonačelnik Pariza.

Osnovni problem je bezbednost učesnika i gostiju na ovom svetskom sportskom događaju. Pariz je priznao da nije u stanju da obezbedi neophodan nivo bezbednosti, što ističu i u Organizacionom komitetu MOK-a.

Organizatori Olimpijade traže 22.000 pripadnika privatnih obezbeđenja za objekte gde će se održavati igre, a plus će 35.000 policajaca i 18.000 pripadnika francuskih oružanih snaga čuvati javna mesta. Ali, šefovi privatnih firmi za pružanje fizičko-tehničke zaštite tvrde da je moguće da će im nedostajati stručnog kadra.

«Pitanje je da li ćemo biti u stanju da obezbedimo dovoljan broj obučenih ljudi za obezbeđivanje igara», rekao je Pjer Braže, predsednik Francuske federacije privatnih kompanija za pružanje usluga bezbednosti.

Posebno će komplikovan biti rad sa onima koji imaju karte za nižu obalu Sene, odnosno – za paradu čamaca u okviru ceremonije otvaranja igara 26. jula. Jer, biće ih oko 600 hiljada.

Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da će događaj – u slučaju očigledne i neposredne teroritičke pretnje – biti prebačen na trg Trokadero preko puta Ajfelovog tornja ili na nacionalni stadion Stad de Frans.

«Ni nismo mogli da se usaglasimo sa kompanijama oko obezbeđivanja ceremonije» – priznao je prošle nedelje Bruno le Rej, šef službe bezbednosti Pariz-2024, u intervjuu listu Le Monde.

Privatne kompanije za bezbednost odbijale su da učestvuju u licitacijama jer nisu želele da preuzmu odgovornost po osnovu ugovora.

Još pre početka Olimpijskih igara u ovoj oblasti zabeležen je nedostatak personala od oko 20.000 ljudi. Bez obzira na uložen napor u obučavanju i sertifikovanju novih kadrova, uključujući i to što su Agencija za zapošljavanje Francuske i regionalne vlasti finansirale tronedeljne kurseve. To je bilo nedovoljno.

Francuski zvaničnici su se trudili da smanje osetljivost događaja na terorističke napade, ubistva, guranja i talasanja masa, krađe i druge bezbednosne pretnje. Plaše se i da im se ne ponovi ono što se dogodilo tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, kada je država morala da angažuje oružane snage da bi proveravale torbe, jer privatne kompanije nisu izvršile svoje ugovorne obaveze.

Veliku buru u javnosti u decembru prošle godine izazvalo je ubistvo nemačkog turiste koje su izveli ekstremni islamisti na keju reke Sene, nedaleko od Ajfelovog tornja. Maloletnik-ubica je bio na spisku potencijalnih terorista ali je, uprkos tome, uspeo da izvede napad na slučajnog prolaznika u centru grada. Posle toga su mnogi postavljali pitanje: šta će biti ako se takvi ludaci aktiviraju tokom Olimpijade-2024?

Dodatnu nervozu izazvao je i incident iz prošle godine kada je u Briselu izvršen teroristički napad u kome su ubijani navijači oko fudbalskog stadiona. Postoje li garancije da se nešto slično neće dogoditi i u francuskoj prestonici?

Podaci sociološkog istraživanja, koje je obavila agencija Elabe, pokazuju da 63 procenta Francuza smatra da njihova zemlja na planu bezbednosti nije spremna za organizovanje Olimpijade.

Francuska već dugi niz godina pokušava da u imigrantskoj sredini iskoreni tzv. islamofašizam.

Muslimani su trenutno bar desetina ukupnog stanovništva u Francuskoj, a proces njihove integracije u društvo odvija se veoma teško. Ponekad se i uz tragične incitente, uključujući i terorističke.

Posle tragičnih događaja 2015. godine u Parizu koji su se odigrali na stadionu Sad de

Frans gde je ubijeno više stotina ljudi, svake godine se u ovoj državi desi poneki događaj koji izovu islamski ekstremisti.

Sa tim pojavama na kraj ne izlaze ni obaveštajne službe, policija i armija. Stvari bi loše stajale čak i da ne predstoji Olimpijada koja će biti mamac za najrazličitije glavoseče.

Gradonačelnik Pariza An Idalgo više puta je izjavljivala da saobraćajni sistem grada nije spreman za Olimpijadu-2024. Bez obzira na gigantske troškove na njegovo usavršavanje, radi rešavanje problema zagušenosti, prljavštine i učešća asocijalnih građana u saobraćaju, ti problemi ni do dan danas nisu rešeni.

Za potrebe Igara kupljeno je 37 novih metro vozova. Za 860 miliona evra.

U pariski saobraćaj je uključeno bezmalo 7.000 novih radnika. Međutim, dve nove linije metroa i dalje su mrtvo slovo na papiru – do Olimpijade sigurno neće biti puštene u rad. Zato mnogi smatraju da će grad, kada u njega nagrne 10 miliona gostiju, doživeti saobraćajni kolaps.

Potpuno iznenađenje za organizacioni komitet još od prošle jeseni je skandal vezan za «pariske stenice».

U veoma kratkom vremenskom periodu na društvenim mrežama pojavila se masa video i

foto matarijala koji potvrđuju da su olimpijsku prestonicu napali krvožedni insekti. Stiče se utisak da se nalaze posvuda – od metroa i aerodroma, do Luvra, od jeftinih hotela pa sve do luksuznih.

Ovo su proglasili za info podmetanje za koje su odmah optužili „ruske hakere“, iako su gradske vlasti bile prinuđene da priznaju da problem postoji.

Sigurno ga ne treba preuveličavati, ali je ipak tačno da je ovaj problem naneo veoma moćan udarac reputaciji Olimpijskih igara 2024. godine.

«Imamo veoma snažnu geopolitičku napetost. Međutim, pozivi da se igre žrtvuju predstavlja pogrešan pristup – ocenio je šef MOK-a Tomas Bah, odbacujući ideju da se Igre odlože za kasnije zbog događaja na Bliskom Istoku i u Ukrajini.

Nastavio je: „U olimpijskoj istoriji bilo je mnogo sukoba među vladama i državama, ali bez obzira na to – sportisti su učestvovali u Igrama. To je u skladu sa olimpijskom misijom. MOK neće izdati osnovnu ideju sporta. Mi nismo u svetskom ratu. Iako na osnovu podataka OUN trenutno u svetu postoji 28 ratnih sukoba. I u toj situaciji sportisti i sport imaju humanitarnu misiju».

Bez obzira na to, postoji opasnost da sportisti i gosti Pariza – 2024 budu žrtve velike geopolitičke igre.

Neke ekstremističke grupe u vezi operacije Izraela u sektoru Gaza već su pozvale da se ponovi Minhen-1972. Da se to ne bi dogodilo, član francuskog parlamenta Eduar Bernar pozvao je da se Izraelu zabrani učešće na Olimpijadi.

Igre 2024. nemaju sreće jer se odigravalu na razmeđu epoha, u kojima je sport postao talac geopolitike, koje su u drugi plan gurnule vekovne tradicije olimpijskog pokreta.

Organizacioni problemi i geopolitika definitivno će omesti da Olimpijada u Parizu 2024. bude najbolja u istoriji olimpijskog sporta.

Olimpijada u Parizu održavati od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social