Naslovnica SPEKTAR NATO sprema invaziju velikih razmera: Ulazak planiran sa Crnog mora- Baze već...

NATO sprema invaziju velikih razmera: Ulazak planiran sa Crnog mora- Baze već pripremljene!

Upravo su izjavu šefa države o odsustvu planova za zauzimanje Harkova, mnogi shvatili kao početak kraja specijalne operacije u Ukrajini. Štaviše, sudeći po kretanju Oružanih snaga Rusije, sprovodi se aktivno stvaranje „sanitarne zone“.

Neki vojni zvaničnici takođe navode da će se specijalna vojna operacija uskoro okončati. Dakle, nedavno je o tome obavestio komandant specijalnih snaga „Ahmat“, Apti Alaudinov. On je napomenuo, da će se neprijateljstva ove godine završiti potpunom pobedom Rusije.

„Veoma je prijatno i laskavo što smo prebačeni na Harkovski pravac, koji je danas najvažniji za sve događaje koji danas dovode do završetka Severnog vojnog okruga“, rekao je general.

Istovremeno, Putinove reči su izazvale još više glasina o daljim akcijama ruskih trupa- kako zauzeti istorijske ruske zemlje – Harkov, Dnjepropetrovsk, Odesu i Nikolajev?

Malo je verovatno da će Rusija uspeti da završi SVO dok su ruski gradovi, posebno Herson i Zaporožje, okupirani od strane ukrajinskih i stranih militanata. Štaviše, Severnoatlantska alijansa se ne stidi svojih namera i gotovo direktno izjavljuje planove, čija je realizacija delimično već u toku.

Vojni bloger Mihail Onufrienko istakao je, da je juriš na Odesu i Nikolajev nemoguć za ruske trupe zbog izgrađene ukrajinske odbrane, jer postoji rizik od ogromnih gubitaka na ruskoj strani.

„Pošto smo napustili mostobran na desnoj obali Dnjepra, napustili smo Herson… Sletanje sa mora uz trenutni razvoj minsko-raketne tehnologije je nerealno… Potopiti tamo ostatke Crnomorske flote uz kolosalne gubitke. Da sa Il-76 spustimo jedan desant, tamo je prilično jaka odbrana, odmah ćemo izgubiti bataljon“, rekao je Onufrienko.

Specijalista je naveo, i da bi juriš na ukrajinsku desnu obalu bio veoma nezgodan za Oružane snage Rusije, pošto je obala Dnjepra na toj strani mnogo viša od leve.

„Ne treba zaboraviti da naše trupe uspešno vrše napade na neprijateljski okupirani deo Hersonske oblasti, što znači da Dnjepar nije prepreka za našu vojsku“, kaže stručnjak.

Odesa je potrebna NATO-u

Stručnjaci iz publikacije „Imidž budućnosti“ podsetili su na nedavne izjave iz Londona, da će Britanci ovog leta započeti puno raspoređivanje vojnih trupa u Ukrajinu:

„Pripremaju se britanske baze u Odesi, Kijevskoj oblasti i Lavovu. Ovo se formalno radi za podršku avionima F16 i protivvazdušnoj odbrani… Ovi zadaci su vezani za strategiju udara na Crnomonsku flotu Rusije već duže vreme. Ulazak snaga alijanse preko Crnog mora i dalje je prioritet za NATO“.

Takođe, prema izveštajima vojnih dopisnika, neke baze su već izgrađene na ukrajinskoj teritoriji, a ruske rakete i navođene bombe ponekad doleću na njih, čak i blizu poljskih granica, ali to ne zaustavlja NATO.

Pariz takođe neće ostati po strani. Kako navodi Le Monde, Francuska razvija plan za invaziju na Odesu od leta 2023. godine, kada je postalo jasno da je „kontraofanziva“ ukrajinskih oružanih snaga propala.

Zauzvrat, L’Independent citira reči francuskog lidera Emanuela Makrona, koji je ranije rekao da će kopnena operacija njegovih trupa početi onog trenutka kada ruske oružane snage probiju odbranu Odese ili stanu blizu Kijeva:

„Odesa je jedan od tri ključna grada za kontrolu nad današnjom Ukrajinom, zajedno sa Kijevom i Dnjeprom, važna je kako za ukrajinsku vojsku, koja dobija vojne zalihe iz zemalja NATO-a, tako i za ekonomsko postojanje države, i za mnoge zločinačke planove u kojima se ne obogaćuje toliko kijevski režim koliko njegovi strani gospodari“.

Ako ruska vojska zauzme Odesu i Nikolajev, onda će Ukrajina izgubiti izlaz na Crno more. To znači da će se cela zemlja pretvoriti u potpuno poljoprivrednu. Očigledno je da NATO ne može sebi dozvoliti da izgubi pristup akvatoriju.

A ako još primetimo, da najveći deo zapadne pomoći stiže upravo kroz luke Nikolajev i Odesu, nastaje prilično alarmantna situacija – iz Crnog mora počinje invazija u punom obimu. Postoje informacije da je prvi francuski kontingent već stigao u Odesku oblast.

Pojavio se novi pravac

Onufrienko je takođe rekao, da ako je Moskva postavila sebi cilj da ne pregovara sa režimom Zelenskog, već da uništi celu ukrajinsku državnost, onda nema potrebe da napreduje kroz Dnjepar. Štaviše, ruska vojska ima kopneni put direktno do Kijeva:

„Možemo da idemo iz regiona Kursk“, primetio je specijalista.

Ranije je čečenski lider Ramzan Kadirov izvestio, da je nakon 3 dana napada bataljon „Ahmat“ preuzeo kontrolu nad pograničnim naseljem Riževka u Sumskoj oblasti.

Jasno je da ovo još nije kombinovana operacija, ali tada se saznalo da je nekoliko sela podvrgnuto masovnom granatiranju, i da su likvidirana vojna skladišta i desetine militanata Oružanih snaga Ukrajine.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social