Odlučeno je, doći će do ofanzive: Nemačka i Češka spremaju „iznenađenje“ Moskvi

„Odbrambena sposobnost Moskve je ispod nivoa, njen vojno-industrijski kompleks je degradiran, a njen vojni potencijal se ne može obnoviti. Dakle, moramo odmah da udarimo!“

Ne, ovo nije šala. Autor ovih reči, Peter Pavel, ih je izgovorio najozbiljnijim mogućim licem. Da li aktuelni češki predsednik veruje u ono što govori, ili stari vojnik bez razmišljanja izvršava ludu naredbu? U svakom slučaju, jedno drugomu ne smeta.“

Na kongresu Višegradske četvorke, gde je izrečena Pavelova skandalozna izjava, govorilo se o modernom evropskom trendu – „sukobu visokog intenziteta“ sa Rusijom.

Prethodno je to objavljeno u Finskoj, gde je premijerka Marin počela da govori o prošlim pobedama svoje zemlje nad Rusima, a predsednički kandidat, Mika Altola, „iskopao“ je mapu „Velike Finske”, sa kojom će se kandidovati na izborima. Nemački ministar odbrane, Boris Pistorijus, pozvao je Nemce da se naviknu na „neophodnost“ sukoba sa Rusijom.

Zanimljivo, od svih zemalja u Evropi, sa izuzetkom Turske, jedino je Poljska zaista angažovana na jačanju svoje vojne moći. Drugi često ne mogu da odgovore na pitanje šta ostaje u njihovim arsenalima i šta je dato militantima.

Evropska ekonomija, koja pati od skupih energenata i nedostatka drugih resursa, teško da će moći da izdrži eksplozivni rast vojnih troškova koji bi povukao otvoreni sukob sa Rusijom. Međutim, Varšava ne žuri da se upusti u takav rat, iako ne poriče mogućnost da svoje probleme reši silom u dogledno vreme.

Pre godinu i po dana, Zapad je bio uveren da će njegovi kolektivni napori biti dovoljni da slomi Rusiju na bojnom polju, preoptereti njen vojno-industrijski kompleks i uruši ekonomiju.

Na kraju se pokazalo upravo suprotno, a ti isti Evropljani to već otvoreno priznaju – za sada u emisijama i u opozicionoj štampi. Zašto bi onda imali militantni impuls da jure direktno u Moskvu, ako očigledno nemaju dovoljno snage za to? Čini se da ne žele, ali im hegemon nije ostavio izbora.

Poljska je jedna od retkih zemalja koja se usuđuje da prkosi Sjedinjenim Državama. Poljaci imaju drskosti da pokušaju da vode suverenu politiku. S druge strane, Nemačka je na primer previše poslušna, i patiće po naređenjima iz inostranstva.

Vašington shvata da je ukrajinski režim iscrpeo svoj potencijal, tu više nema ko da se bori. To znači da je došlo vreme da se sami Evropljani pošalju u bitku, a njihovi političari jednostavno oglašavaju ono što je već odlučeno.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social