Naslovnica SPEKTAR Odlučeno – BRIKS uskoro predstavlja novi oblik međunarodne valute

Odlučeno – BRIKS uskoro predstavlja novi oblik međunarodne valute

Zemlje okupljene oko BRIKS-a osmislile su koncept „jedinice“ (The Unit) koji bi 2025. mogao da postane zvanična politika bloka i koji bi mogao da reši glavni geoekonomski problem današnjice – globalnu krizu poverenja.

Za razliku od centralno kontrolisanog monetarnog svetskog poretka (u čijoj je srži dolar) podložnog deficitima, neodgovornoj potrošnji, politički motivisanim sankcijama, protekcionizmu i kome je neophodna platna infrastruktura, „jedinica“ predstavlja novi oblik međunarodne valute koja može da se izdaje na decentralizovan način, a onda bude prepoznata i regulisana na državnom nivou, objašnjava za „Sputnjik“ geopolitički analitičar Pepe Eskobar.

„Jedinica“ nudi jedinstveno rešenje za uska grla u globalnoj finansijskoj infrastrukturi: kvalifikovana je za tradicionalne bankarske operacije kao i za najnovije oblike digitalnog bankarstva.

„Jedinica“, takođe, može da pomogne u sprečavanju nepravednog određivanja cena u trgovini robom, putem uspostavljanja nove – fer i efikasne – Evroazijske robne berze na kojoj se trgovina i poravnanje mogu obaviti u novoj valuti premošćivanjem trgovinskih tokova i kapitala, čime se otvara put ka razvoj novih finansijskih proizvoda za direktne strane investicije.

Snaga „jedinice“, konceptualno, jeste da ukloni direktnu zavisnost od valute drugih država i da ponudi posebno „globalnoj većini“ (kolektivni izraz za ljude starosedelačkog, afričkog, azijskog ili latinoameričkog porekla, koji čine približno 85 procenata svetske populacije) novi oblik apolitičnog novca – sa ogromnim potencijalom za učvršćivanje fer trgovine i investicija.

To je zaista novi koncept u smislu međunarodne valute – usidrene u zlatu (40 odsto) i BRIKS+ valutama (60 odsto). To nije ni kripto ni stejblkoin, objašnjava Eskobar.

Neposredna i neizbežna posledica „jedinice“ biće finansijski suverenitet – ekosistem koji nudi nezavisnu monetarnu infrastrukturu – i to je nešto što bi moglo da privuče čak i zemlje Zapada umorne od dominacije dolara.

Poenta je da svako, u suštini, može da koristi „jedinicu“ za računovodstvo, knjigovodstvo, određivanje cena, poravnanje, plaćanje, štednju i ulaganje.

Drugim rečima, „jedinica“ može da se koristi za računovodstvo i poravnanje za BRIKS+; plaćanje i određivanje cena za Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU); ili kao rezervna valuta za podsaharsku Afriku.

Uz to, „jedinica“ je već dobila podršku Poslovnog saveta BRIKS-a i biće jedna od tema ministarskog sastanka grupe u Rusiji sledećeg meseca i na samitu BRIKS-a u Kazanju u oktobru.

Uz to, očekuje se da će o „jedinici“ razgovarati ruski i kineski predsednik kada Vladimir Putin poseti Peking krajem sedmice.

To praktično znači da će „jedinica“ biti ozbiljno pitanje koje će BRIKS+ isto tako ozbiljno razmotriti i, sva je prilika, usvojiti početkom 2025.

BRIKS+, kao i globalna većina, mogu da ojačaju samo razvojem bližih geoekonomskih veza. Uklanjanje zapadnog špekulativnog kapitala će osloboditi lokalnu trgovinu robom i omogućiti udruživanje kapitala koji se može investirati za održivi razvoj.

Za otključavanje tako ogromnog potencijala, „jedinica“ bi mogla da bude ključ, zaključuje Eskobar.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social