Naslovnica ŽIVOT Odgajite u svom dvorištu, plaća se 2.500 dolara po komadu

Odgajite u svom dvorištu, plaća se 2.500 dolara po komadu

Ayam-Cemani-

Pilići kojima su oči, kljun pa čak i jezik potpuno crni postali su totalni hit u svetu. Ne samo zbog svoje lepote, već i u kulinarstvu, jer im je, kako kažu, i meso crno. A koštaju 2.500 dolara po komadu.

Crna boja nije neuobičajena za životinje, neki medvedi su crni, psi, mačke, ptice … ali vrsta kokoške Ayam Cemani se posebno izdvaja: one su crne kako sa spoljne, tako i sa unutrašnje strane.

[adsenseyu1]

Njihovo perje je crno, njihov kljun, kandže, pa čak i meso, kosti i svi unutrašnji organi. Jedina stvar koja nije potpuno crna kod ovih koka jeste krv, koja je opet toliko tamna da ljudi često pomisle da je i ona crna.
Reč „Ayam“ znači „pile“ u Indoneziji, a „Cemani“ u prevodu znači „potpuno crno“.

[adsenseyu4]

Ova neobična rasa potiče iz Jave u Indoneziji, a u Evropu su stigle tek 1998. godine, kada su privukle veliku pažnju među ljubiteljima živine zbog svog izgleda i genetike.

Štaviše, Ayam Cemani je jedna od najskupljih vrsta kokoški na svetu, samo jedna crna kokoška košta i do 2.500 dolara.
Ayam Cemani su crne zahvaljujući genetskoj karakteristici poznatoj kao „fibromelanosis“ koja pomaže pri ubrzanom stvaranju crnih pigmentnih ćelija.

[adsenseyu4]

Gen koji uzrokuje fibromelanosis je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvata nekoliko vrsta živine, kao što su Švedske crne kokoške ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i Ayam Cemani.
U Aziji se meso ove kokoške posebno ceni, jer se u nekim regionima veruje da poseduje mistične moći.

One se ponekad i žrtvuju tokom porođaja, jer se veruje da će doneti sreću majci i detetu, ali se takođe žrtvuju i tokom drugih važnih događaja u životu, jer se generalno veruje da donose dobru sreću.

(pixelizam.com)

[adsenseyu4][adsenseyu4][adsenseyu5][adsenseyu5]