OD METASTAZA NA MOZGU DO IZLEČENJA: Ispovest prve pacijentkinje zračene na gama nožu

fbdsmrewhcaj

Snežana Damjanović (46) iz Beograda, kojoj su lekari dijagnostikovali metastaze na mozgu, prva je pacijentkinja u Srbiji na kojoj je primenjen gama nož, najsavremeniji aparat za lečenje tumora na mozgu. Danas, godinu dana kasnije, Snežana je potpuno izlečena.

Snežani je otkriven karcinom pluća neposredno pred kupovinu gama noža. Nije ni slutila da će upravo ona biti prva pacijentkinja, a kamoli uspešno izlečena.

– Prvo sam operisana i tada mi je odstranjeno desno plućno krilo. Međutim, karcinom se putem krvi raširio i otkrivene su joj brojne metastaze, i to jedna na mozgu, tri na grudima i jedan iznand nadbubrežne žlezde – objašnjava Snežana za „Blic“.

Nakon tertmana na gama nožu, lekari su mogli na kraju i da urade operaciju na mozgu. Nedugo zatim sve metastaze koje je imala nestale su.

– Danas sam zdrava žena. Ni jednog trenutka nisam sumnjala u lekare i zahvalna sam im – kroz osmeh kaže Snežana.

Pored nje, za ovih godinu dana, koliko Srbija ima gama nož, zračeno je još 744 pacijenata, što je rekord u svetu.

– Na gama nožu tretirani su naši pacijenti koji su do sada morali da idu u Tursku, da se maltretiraju, a RFZO morao je da plaća mnogo više nego što danas izdvajamo za njihovo lečenje – rekao je dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja prilikom obilaska Centra za gama nož.

mnfdwjrhzfew634dgh

On je dodao da na tretman gama nožem dolaze i pacijenti iz zemalja u okruženju koji plaćaju tu uslugu, te na taj način aparat sam sebe isplaćuje.

– Moram da pohvalim organizaciju, jer ovako dobri rezultati ostvareni su jer je ekipa mladih ljudi obučena pre nego što je aparat stigao, tako da su odmah mogli da počnu da rade – rekao je ministar.

Načelnica Centra za gama nož, prof. dr Danica Grujičić pojasnila je da polovina pacijenata koji su lečeni na aparatu imala maligne tumore, te da po pravilima Fonda za zdravstveno osiguranje ne bi dobili šansu da odu u inostranstvo na lečenje.

– Pokazalo se da je ovaj aparat bio neophodan Srbiji i zahvalna sam Ministarstvu zdravlja koje je pokazalo da ima sluha za onkološke pacijente – rekla je prof. dr Grujičić.

Gama nož smatra se zlatnim standardom u lečenju tumora mozga. Postupak je jednostavan, bezbolan i sprečava rast tumora u narednih deset godina. To je metod lečenja gama zracima koji se veoma precizno usmeravaju ka tumoru ili nekoj drugoj promeni na mozgu, a da se ne oštećuje okolno, zdravo tkivo. Prilikom zahvata lobanja se ne otvara, nije potrebno šišanje i kosa nakon tretmana ne opada.

(Blic)