Naslovnica IZA OGLEDALA Obaveštajna služba SAD: Severna Koreja spremila agente za napad unutar Amerike

Obaveštajna služba SAD: Severna Koreja spremila agente za napad unutar Amerike

Severna Koreja je devedesetih godina poslala timove komandosa u SAD da napadnu nuklearne elektrane i veće gradove, navode obelodanjeni izveštaji Odbrambene obaveštajne agencije SAD (DIA). Specijalni agenti Severne Koreje se još uvek nalaze u SAD u očekivanju početka napada.

Izveštaj DIA-e od 13. septembra 2004. godine otkriva da je 5 jedinica prikrivenih komandosa obučavano za napade unutar države.

„Izviđački Biro, Severna Koreja, spremao je agente za napad na američke elektrane“, navodi se u izveštaju.

U dokumentu se navodi da je severnokorejsko Ministarstvo narodnih oružanih snaga, koje je bilo zaduženo za vojsku, „uspostavilo 5 povezanih kancelarija devedesetih godina, u kojima su obučavani operativci za infiltraciju u SAD, koji bi napali nuklearne elektrane i veće gradove u  slučaju nastanka neprijateljskih odnosa“.

„Jedan od glavnih razloga za uspostavljanje ovih jedinica i za infiltraciju operativaca bio je spor napredak u razvijanju višestepenih balističkih projektila“.

Severna Koreja je poznata po tome što poseduje bar dva dalekometna projektila koji mogu da dobace do SAD: Taepodong-2 interkontinentalni balistički projektil i KN-08 pokretni interkontinentalni balistički projektil, koji još uvek nije testiran.

Prema izveštaju, elektrane bi bile napadnute „u slučaju nastanka neprijateljskih odnosa između SAD i DPRK (Demokratska narodna republika Severna Koreja)“.

Izviđački Biro je ogranak Ministarstva narodnih oružanih snaga u čijoj se nadležnosti nalazi otprilike 60.000 severnokorejskih komandosa za specijalne operacije.

Ovaj prilično uređeni izveštaj predstavlja sirovi obaveštajni izveštaj i sadrži informacije koje je neki dezerter ili agent dostavio SAD ili koje su dobijene iz nekog elektronskog izvora za praćenje.

Komandosi Izviđačkog Biroa su ranije izvodili terorističke operacije u Južnoj Koreji i na drugim mestima.

Međutim, izveštaj DIA-e je prvi obaveštajni dokument koji ukazuje na to da je Severna Koreja planirala napade unutar SAD i da je poslala agente koji će to uraditi.

[adsenseyu4]

Do obelodanjivanja izveštaja došlo je nakon pretnji od strane mogućih severnokorejskih agenata da će se sprovesti teroristički napadi u američkim bioskopima u stilu 11. septembra.

Pretnje su se poklopile sa naporima Severne Koreje da se spreči premijera filma „Intervju“ kompanije Sony Pictures, koja je zakazana za 25. decembar. U pitanju je komedija koja uključuje izmišljenu zaveru da se ubije severnokorejski lider Kim Džong Un.

Vlada SAD je otkrila da je hakovanje Sony Pictures-a, pri kome je ukradeno otprilike 100 terabajta podataka, uključujući neobjavljene filmove, maslo severnokorejskih hakera koji rade za režim Kim Džong Una.

S.J. Li, portparol Ministarstva bezbednosti (DHS) SAD, nije želeo da komentariše dokument iz 2004. godine.

Zvaničnik DHS rekao je da je ministarstvo svesno pretnje napada na bioskope.

„Još uvek analiziramo kredibilitet ovih izjava, ali u ovom trenutku ne postoje kredibilne informacije koje bi ukazale na aktivnu zaveru protiv bioskopa u SAD“, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik je naveo da će DHS učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti Amerikance.

„To podrazumeva stalno i redovno deljenje informacija sa državnim, lokalnim, federalnim i međunarodnim partnerima, ali i povećanu zaštitu federalnih ustanova“, rekao je zvaničnik, dodavši da se javnost ohrabruje da prijavi bilo kakvu sumnjivu aktivnost agencijama za sprovođenje zakona.

FBI navodi da nije bio svestan izveštaja DIA-e o severnokorejskim timovima komandosa. U pismu od 9. jula 2012. godine, FBI je izjavio da nije uspeo da pronađe nikakve zapise o Izviđačkom Birou Severne Koreje.

Portparol FBI nije dao komentare. Portparol DIA-e nije odgovorio na imejlove u kojima se traži komentar na dokumente.

Drugi dokument DIA-e otkriva da je američki dezerter, identifikovan samo kao „Džekson“ i kao bivši oficir vazduhoplovnih snaga, radio za Izviđački Biro u Severnoj Koreji.

Dokument iz 1998. godine navodi da je oficir „zarobljen od strane Severne Koreje“ i da je podučavao Severnokorejce „taktike specijalnih snaga SAD, engleski jezik i tehnike ispitivanja kao šef studija psiholoških operacija na Vojnom koledžu Madonguj za prekomorske snajpere“.

Amerikanac je takođe „posetio 52. bataljon prekomorskih snajpera, kako bi ih podučavao o taktikama specijalnih snaga SAD, engleskom jeziku i tehnikama ispitivanje još 1983. godine“, navodi se u izveštaju, pri čemu se napominje da je obuka izvršena u Izviđačkom Birou.

Podučavanje engleskog jezika ukazuje na to da je obuka verovatno predstavljala pripremu za slanje severnokorejskih snajpera u SAD u budućnosti.

Mark Sauter, savetnik bezbednosti i dugogodišnji posmatrač Severne Koreje, rekao je da dokumenti dižu sumnju o tome da bi Severna Koreja mogla da sprovede svoje pretnje o terorističkim napadima u stilu 11. septembra.

„Hakovanje Sony-ja pokazuje da su sposobni da napadnu korporacije SAD“, rekao je Sauter, koji je nabavio dokumente. „Oni sada prete fizičkim napadom u stilu 11. septembra, a u potpunosti je moguće da poseduju agente u SAD koji bi mogli da sprovedu takav teroristički napad“.

„Severnokorejski agenti su izvodili terorističke napade i kidnapovanja širom sveta“, rekao je Sauter, bivši oficir specijalnih snaga. „Zašto ne bi poslali agente u domovinu svog najvećeg neprijatelja?“.

[adsenseyu4]

Sauter je napomenuo da je vladi SAD trebalo nekoliko nedelja da otkrije da je Severna Koreja sposobna da hakuje veću kompaniju. „Bila bi greška da vlada pretpostavi da Severna Koreja nije u stanju da izvede teroristički napad u SAD“, rekao je on. „Možda ne žele to da urade sada, možda i žele, ali svakako postoji dobra šansa da su umogućnosti da to urade“.

Bil Kouen, bivši oficir specijalnih snaga, složio se sa Sauterom i rekao da je ovaj dokument alarmantno otkriće.

„Ovo dokazuje da Severnokorejci poseduju mogućnosti kojih do sada nismo bili ni svesni“, rekao je Kouen. „Navodi se da se oni možda nalaze u SAD, što pretnju podiže na sasvim novi nivo“.

Ranije operacije Izviđačkog Biroa podrazumevaju bombardovanje u Rangunu, Burma, 1983. godine, s ciljem da se ubije tadašnji predsednik Južne Koreje, Čun Do-van. Tri ministra vlade Južne Koreje su poginula u tom napadu.

Komandosi Biroa takođe su sproveli napad na predsedničku Plavu kuću u Južnoj Koreji 1968. godine, s ciljem da se ubije tadašnji predsednik Park Čung Hi, otac trenutnog južnokorejskog predsednika Park Geun Hija.

Izviđački Biro je takođe odgovoran za tajne operacije infiltriranja Južne Koreje kroz tunele i prekomorsko ubacivanje obaveštajnog osoblja.

Severnokorejske obaveštajne aktivnosti u SAD su ograničene.

FBI je 2003. godine uhapsio korejsko-američkog biznismena Džona Džungvung Jaja, koji je identifikovan kao severnokorejski agent. On se izjasnio kao kriv za finansijske optužbe i proveo je dve godine u zatvoru.

Jaju je plaćeno za slanje izveštaja o javno dostupnim izvorima u Severnu Koreju preko Kine. Njega su severnokorejski zvaničnici angažovali da pronađe severnokorejskog agenta koji je dezertirao.

Dokumenti su otkrili planove Severne Koreje da pokuša da postavi jednog od svojih agenata unutar vlade SAD.

Bil Gerc

Webtribune.rs