Naslovnica ŽIVOT Novo alarmantno otkriće: Čitanje pre spavanja na mobilnom uređaju ili tabletu vas...

Novo alarmantno otkriće: Čitanje pre spavanja na mobilnom uređaju ili tabletu vas može ubiti

fhzg

[adsenseyu2]

Verovatno ste svesni činjenice da kada ste izloženi svetlu ekrana pre odlaska na spavanje, to može ozbiljno da poremeti vaš san, ali ono što verovatno ne znate je da čitanje sa ekrana, može doneti još više opasnosti po vaše zdravlje.

Prema novom istraživanju ženske bolnice u Bostonu, u Masačusetsu, koji je objavljen u Zborniku Nacionalne akademije nauka, koristeći tablet ili mobilni telefon pre spavanja direktno utiče na vašu budnost za naredni dan. Naravno, istraživanje je još jednom potvrdilo da baratanjem mobilnim uređajem do kasno u noć otežava da zaspite. Rezultati su bili isti za one koji koriste laptop, smartfon i slične mobilne uređaje pre spavanja.

Ovo nije prva studija u ovoj oblasti.

[stextbox id=“alert“ shadow=“false“ bcolor=“FF2D0D“]Prema rečima dr En-Meri Čang, neurologu saradniku u prethodno pomenutoj instituciji, koja je bila deo tima koji sprovodi istraživanje, veštačko svetlo od elektronskih uređaja utiče na budnost, pospanost i smanjuje nivo melatonina, što dovodi do povećanja rizika od dobijanja raka.[/stextbox]

Zanimljivo je da je ovo istraživanje zasnovano na poređenju između čitanja štampane knjige i čitanje iz uređaja koji emituje veštačko svetlo.

Oni koji žele da iskoriste noć da bi obnovili energiju, a imaju naviku da pročitaju nešto pre spavanja, treba svakako da koriste štampanu knjigu i zaborave na ekran kao izvor za čitanje.

Dr Čang kaže da je san od ključnog značaja za naše zdravlje, jer loš kvalitet sna može dovesti do nekih ozbiljnih zdravstvenih problema kao što je dijabetes, gojaznost, pa čak i neka kardiovaskularna oboljenja i poremećaji.

Potiskivanje proizvodnje melatonina je povezano sa povećanim rizikom od određenih vrsta raka.

Webtribune.rs

[adsenseyu2]

[adsenseyu4][adsenseyu4]