„Nova situacija“? Si popušta

Kina ublažava neke od najstrožih mera protiv koronavirusa, a vlasti navode da su nove varijante ovog virusa slabije.

Putnicima u Pekingu i najmanje u još 16 gradova, od danas je dozvoljeno da udju u autobuse i metro bez testa na virus koji je radjen u prethodnih 48 sati, po prvi put mesecima unazad, prenela je agencija AP.

Industrijski centri, uključujuci Guangdžou u blizini Hongkonga, ponovo su otvorili tržišta i preduzeca i ukinuli vecinu ograničenja kretanja, uz zadržavanje ograničenja za naselja gde su prijavljene infekcije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na TelegramuInstalirajte ga preko Google Play prodavnice besplatno OVDE

Vlada je prošle nedelje objavila planove da vakciniše milione ljudi u 70-im i 80-im godinama, što je podstaklo nade u brzi kraj politike nulte tolerancije na kovid.

Sa druge strane, zdravstveni stručnjaci i ekonomisti upozoravaju da ce proci sredina 2023. i verovatno 2024. godina pre nego što stope vakcinacije budu dovoljno visoke.

„Kina još nije spremna za brzo ponovno otvaranje. Očekujemo dugotrajne mere suzbijanja. Ograničenja bi mogla i dalje da se dinamično pooštravaju u gradovima nižeg nivoa, ukoliko broj hospitalizacija poraste“, naveli su ekonomisti u današnjem izveštaju.

Promene u anti-kovid merama usledile su posle protesta koji zahtevaju okončanje politike nulte tolerancije na kovid, ali su u skladu sa ranijim obecanjima Komunističke partije da ce smanjiti mere ograničenja.

Promene su široko objavljene u pokušaju da se ublaži nezadovoljstvo javnosti, navodi AP. Kina se suočava sa „novim situacijama i zadacima“ zbog „slabljenja patogenosti“ najnovije varijante omikrona.

Uprkos promenama, Peking i drugi gradovi poručuju nekim stanovnicima da ostanu kod kuce ili primenjuju druga ograničenja za naselja sa infekcijama.

Putnici na železničkim stanicama u kineskoj prestonici i na tri aerodroma moraju da pokažu negativan test na virus koji je radjen u prethodnih 48 sati.

Negativan test na virus radjen u poslednja 72 sata i dalje je neophodan za ulazak u javne zgrade u metropoli Čungking na jugozapadu, žarištu poslednjeg naleta infekcije.

Obedovanje u restoranima u nekim delovima Pekinga i dalje je zabranjeno.

Prošle nedelje novine su objavile da ce nekim stanovnicima Pekinga, koji imaju blage ili asimptomatske slučajeve kovida, po prvi put biti dozvoljeno da se izoluju kod kuce umesto da idu u jedan od velikih karantinskih centara u Kini, ali Vlada to tek treba da potvrdi.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(tanjug)