Ren možda nije nešto što jedete svaki dan, ali možda biste trebali da počnete da ga jedete češće.
Istraživači sa Univerziteta Ilinois otkrili su da ovo korenasto povrće može da zaštiti od raka.
U svojoj studiji, istraživači su otkrili da ren sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u detoksikaciji i uklanjanju slobodnih radikala koji izazivaju rak u telu.
„Znali smo da ren poseduje zdravstvene prednosti, ali u ovoj studiji smo po prvi put mogli da ga povežemo sa aktiviranjem određenih detoksikativnih enzima“, rekao je jedan od autora studije.
Ova studija proizašla je iz njihove prethodne studije u kojoj su identifikovali i kvantifikovali glukozinolate – jedinjenja rena koja pomažu u borbi protiv raka.
Otkrili su da ren sadrži gotovo 10 puta više glukozinata od brokolija. Glukozinati povećavaju sposobnost jetre za detoksikaciju hemikalija koje uzrokuju rak i suzbijaju rast postojećih karcinoma.
Dva jedinjenja, AITC i CETP su detektovana u renu. Ona imaju različite nivoe aktivnosti borbe protiv raka, pri čemu je CETP slabiji od AITC. Ipak, detekcija CETP-a u renu je primetna jer je tim izjavio da je ovo prvi put da je CETP iz rena otkriven i izmeren.
Istraživači su zaključili da je AITC korisno jedinjenje u borbi protiv raka. Aktivira enzim odgovoran za detoksikaciju supstanci koje izazivaju rak. Pored toga, telo ga sjajno apsorbuje – 90 procenata se apsorbuje nakon gutanja.
Kako dodati ren u ishranu?
Ren ima opor ukus, ali ne biste ga prepoznali samo na osnovu mirisa – neisečen ili nerendani koren rena nema miris.
Njegovo ulje vam može naterati suze na oči i opeći jezik. To prouzrokuje njegovo jedinjenje izotiocijanat, koje odaje toplotu kada se ren jede.
[adsenseyu1]
Toplina počinje da nestaje nakon što se ren iseče ili izrenda i izloži vazduhu. Takođe možete neutralizovati reakciju i stabilizovati njegov ukus dodavanjem sirćeta u sveže rendani ren.
Ren je najukusniji kada je sveže narendan. Iako postoje konzervirane vrste, bolje je da ga sami izrendate kako biste ga učinili prijatnijim za svoje nepce. Možete ga rendati ručno ili sa seckom.
Ren se može dodati u mnoga jela. Možete ga koristiti svežeg, kremastog kao sos, kao začin za biftek ili ga izrendati i dodati u krompir salatu ili domaći majonez kako bi dobili pikantniji ukus.
Webtribune.rs