Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu: Prvo odvojeni susreti, pa trilateralni sastanak

Novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine održava se danas u Ohridu, a kako je najavljeno na njemu bi trebalo da bude razmatrana implementacija tzv. evropskog plana o kojem su dve strane prethodno razgovarale u Briselu.

Sastanak, koji je sazvao visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i na kome su učešće potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, odvijaće se uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako je najavila pres služba Evropske unije, prvo će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ističe se da će sastanak biti usredsređen na finalizaciju Aneksa o primeni Sporazuma EU o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić će u 09.25 imati sastanak sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Za 10.15 planiran je sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom, dok je dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU zakazan za 12.15. Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije, preneo je Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred današnji sastanak nekoliko puta je ponovio da u Ohridu neće potpisivati ništa, da će zastupati interese Srbije, kao i da se nada pristojnom razgovoru.

„Što se tiče Srbije, Srbija je uvek spremna da razgovara o kompromisnim rešenjima, ostalo sve znate, ništa se nije promenilo od skupštinske rasprave i zaključaka koje smo donosili“, rekao je novinarima juče Vučić.

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole objavio je sinoć na svom Tviter nalogu da je razgovarao sa predsednikom Vučićem pred sastanak u Ohridu, opisavši razgovor kao odličan i dodajući da su se dvojica sagovornika složila da je „važan konstruktivan pristup evropskom predlogu“, kao i da „SAD pružaju punu podršku dijalogu“.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je juče, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, da je evropski predlog „kvalifikovan i prihvaćen“ od strane Prištine kao dobra osnova i solidna platforma za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa „Kosova“ i Srbije, „uz obostrano priznavanje“.

U saopštenju se dodaje da prištinska delegacija dolazi u Ohrid sa „dobrom voljom, dobrim namerama i dobrim uverenjem“.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je nadu da će na današnjem sastanku Vučića i Kurtija dve strane biti spremne da se saglase o praktičnim koracima koji treba da uslede u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Borelj je juče, posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, ukazao da bi na sastanku trebalo da se nađu praktični koraci koji treba da se slede u konkretnom vremenskom roku, šta da se uradi, kada i kako.

„Imamo dugačku istoriju dogovora koji nisu nikad bili primenjeni. Razlika je u tome što ovaj dogovor mora da bude primenljiv. Treba da se saglasimo kada i kako da se primeni“, naglasio je Borelj.

On je juče na svom Tviter nalogu objavio da je imao telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom sa kojim se, kako se dodaje, saglasio da je „pravo vreme da se naprave značajni iskoraci u interesu integracija u EU ‘Kosova’ i Srbije“.