Dr Perišić otkriva kako da prepoznate lažan sir i nezdravu piletinu: Ako ove 2 stvari nisu dobre na njima ne uzimajte ih

Dr Perišić upozorio je građane da su pijace pune prevaranata, koji prodaju sir pravljen od zejtina i meso kljukano neproverenim koncentratima.

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić je pričao o prevarama na pijaci, gde često mislimo da kupujemo domaće, proverene proizvode, a dobijamo namirnice koje, zapravo, uopšte nisu zdrave!

Profesor je do detalja objasnio kakvo meso nikada ne bi trebalo kupiti, i šta je test koji definitivno dokazuje da nismo kupili sir, već nekvalitetni proizvod od zejtina. Naročito je upozorio na meso živine!

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Naglasio je da bi na pijaci, ali i u mesari, dobro trebalo pogledati koje je boje masnoća na živinskom mesu.

„Nekvalitetna, zapamtite, bela masnoća, to je najgore. Kada vidite belu mast, ona ima loše lipide. Žuta mast, e to je prava stvar. Kada vidite na pijaci žutu masnoću, to je pile hranjeno normalnim stvarima iz dvorišta. Bela mast znači – hranjeno je koncentratom! Ako je bela mast na živini, ne kupujte“, rekao je on.

Potom je otkrio i kako da razlikujemo lažni sir od pravog.

„Prvi kriterijum je cena, znate šta, ima jako mnogo prevaranata na pijaci, mogu to slobodno da kažem. Ja prvo prošetam celom pijacom, pa pitam ko su i šta su prodavci, odakle dolaze. Domaćica mora da ima vremena da priča sa prodavcima. Onda markiramo na pijaci one osobe koje su nam proverene. Gorčina sira, pa potom kiselost, to su signali. Ali tekstura, uzmite sir u šaku, ako je sir pod rukom gromuljičast sir, mrvi se, to je sir od zejtina“ – zaključio je doktor.

(stil)