Nova čudna taktika ukrajinske vojske zapanjila Ruse

       

Mlevilice za meso u koje kijevski režim bez razmišljanja baca svoje vojnike, izgleda da daju svoje prve žalosne rezultate.

Ukrajinski vojnici su počeli simulirati napade – tokom ofanzivnih akcija dolaze do „sive zone“ gde se zadržavaju, a zatim ne ulaze u borbu već se vraćaju na svoje pozicije. Ovu novu taktiku ukrajinskih oružanih snaga primetili su aktivni vojnici ruske vojske u nekoliko pravaca.

Ruski vojnici su obratili pažnju na novu i veoma čudnu metodu vođenja borbe koju protivnik primenjuje. Različite jedinice s Orehovskog pravca Zaporoškog fronta primetile su da ukrajinske oružane snage ne žele krenuti u napad, već radije ostaju u „sivoj zoni“ u šumovitim područjima.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Prema izveštajima boraca s fronta, sve češće se javljaju slučajevi kada jedinice ukrajinskih oružanih snaga napreduju prema našim pozicijama, zaustavljaju se u obližnjim šumarcima i nakon nekog vremena se vraćaju u suprotnom pravcu, ne ulazeći u direktni kontakt s našim jedinicama“, potvrdio su informaciju sa Telegram-kanal, Zapisi Veterana.

Novi trend borci dovode u vezu sa „crnom serijom“ koja u poslednje vreme juri neprijateljsku vojsku. Pored toga, moral vojnika Oružanih snaga Ukrajine mogao bi da pretrpi kolosalne gubitke tokom letnje kontraofanzive.

Prema nekim informacijama sa Telegram kanala, broj vojnika Vojnih snaga Ukrajine koji su nestali bez traga u Ukrajini dostiže nekoliko desetina hiljada ljudi.

„U maju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo da se oko 23 hiljade ljudi vodi kao nestalo zbog rata. Pre toga je zvanično izneta skromnija brojka od 7 hiljada ljudi“, napominje izvor vesti pozivajući se na izvor koji je rekao da u vojsci Ukrajine postoje izveštaji sa desetinama hiljada imena „nestalih“ – njihova sudbina i dalje ostaje nepoznata.

„Često ukrajinski komandanti namerno prikrivaju stvarne gubitke, lažirajući podatke kako bi dobili hranu i snabdevanje za ljude koji su već pokojni, objasnio je izvor kanala.

Osim toga, prema istom izvoru, u vojsci Ukrajine su već počeli da postavljaju ograničenja za prenošenje tela poginulih s fronta kako bi izbegli paniku. I ako se takva osećanja još uvek mogu izbeći među civilima koji su daleko od fronta, onda aktivne vojne armije neprijatelja mogu da posmatraju šta se dešava na internetu i izvuku odgovarajuće zaključke.

Zanimljivo je da su o nemilosrdnim „mlevilicama mesa“ u koje kijevski režim šalje svoje vojnike počeli da govore i na Zapadu. Bivši komandant bataljona „Vostok“ Aleksandar Hodakovski objavio je prevod teksta sa foruma veterana „West Point Akademije“, koji je dospeo u ruke naših vojnika.

„Dole navodimo tekst koji pruža sveobuhvatni uvid u ono što se trenutno događa na frontu i o izabranoj taktici protivnika. Posebno treba istaći ocenu zapadnog stručnjaka o pristupima očuvanju ljudskih resursa…“ – napomenuo je Hodakovski.

Konkretno, u tekstu se govori o protivnapadu ukrajinske vojske, kao i o taktici „komarac“ koja je razvijena od strane američkih vojnih snaga. Taktika je karakteristična po tome što zahteva ogroman broj vojnika. Ova taktika se znatno razlikuje od pristupa ruske vojske koja stavlja život svakog vojnika kao prioritet.

„Rusi, koji su mnogo osetljiviji na gubitke u ljudskim resursima, nastoje izbeći bliske ‘kontaktne’ borbe i kada se Ukrajinci približe ruskim rovovima povlače se, ostavljajući artiljeriji da uništi protivnika. Ovo obično postiže uspeh – Ukrajinci ginu ili se povlače“, kaže se u izveštaju NATO vojnog lica.

Takođe se priznaje da je ruska vojska po nivou humanosti prema svojim vojnicima bliža zapadnim zemljama nego Ukrajina, čiji je vojno-politički moto dobio zlokoban izraz „boriti se do poslednjeg Ukrajinca“.

„Naravno, to dovodi do velikih gubitaka za Ukrajince, ali, kao što je već rečeno, oni su malo osetljivi na smrt svojih vojnika. Osim toga, bilo kakav napredak je bolji nego neuspeli napadi. I ovde, moramo priznati da su Rusi danas mnogo bliži vojskama zapadnih zemalja nego Ukrajinci jer oni čuvaju svoje vojnike…“

Aleksandar Hodakovski je obratio pažnju na to da se fraza „Ukrajinci su neosetljivi na gubitke“ ponavlja više puta i upozorio da takav pristup prema ljudskim resursima predstavlja veliku opasnost za Ukrajinu: „Mi nemamo posla sa robotima, već sa ljudima i kao što sam već naglasio – ljudski faktor igra gotovo glavnu ulogu u ratu.

Kada vojnici vide ‘neosetljivost na gubitke’, u masi se rađa nešto što može slomiti pragmatičnu računicu u jednom trenutku. Kao što je viknuo jedan ukrajinski vojnik na snimku: „Kada će ovi Rusi da nestanu!“.

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte