Naslovnica SPEKTAR „Njuzvik“: Ako ruska vojska napadne, Letonija, Litvanija i Estonija spremaju ovo …

„Njuzvik“: Ako ruska vojska napadne, Letonija, Litvanija i Estonija spremaju ovo …

Baltičke zemlje su uverene da im predstoji rat sa Moskvom i već su počele da konstruišu prva podzemna utvrđenja

Baltičke države uveliko se spremaju za rat sa Rusijom, pa su tako ministri odbrane Letonije, Litvanije i Estonije nedavno dogovorili izgradnju široke mreže graničnih utvrđenja, ne bi li tako sprečili prodiranje ruske vojske.

Oko 340 kilometara estonske granice sa Rusijom je neprohodno zahvaljujući velikim šumama i močvarama, a ostatak ova država planira da zaštiti izgradnjom oko 600 bunkera.

„Rat u Ukrajini je pokazao da je vraćanje već osvojenih teritorija izuzetno teško i da ima visoku cenu i kad je reč o ljudskim životima, vremu i materijalnim resursima“, kaže podsekretarka za borbenu gotovost u ministarstvu odbrane ove zemlje Suzan Lilevali, a prenosi „Njuzvik“.

Projekat je vredan 60 miliona evra, prototipi se konstruišu a testiranje će početi ove godine. Estonija želi da prvi bunkeri budu postavljeni početkom 2025.

Bunkeri će imati oko 35 kvadratnih metara i biće dizajnirani da drže po 10 vojnika, plus svu opremu. Oni će biti dizajnirani da vojnici „žive u njima“ tokom određenog perioda i da im „pruže zaštitu od neprijateljskih artiljerijskih granata“, kako kažu estonski zvaničnici.

[adsenseyu1]

„Uporišta“ će činiti nekoliko manjih bunkera grupisanih zajedno. U slučaju rata, eksplozivne naprave, druge prepreke i elektronski senzori će se koristiti za podršku odbrambenim operacijama.

Estonska utvrđenja biće grupisana oko graničnih prelaza Narva na severu i Viru na jugu, dok Čudsko jezero, koje čini veći deo granice sa Rusijom, Estoncima, prema pisanju „Njuzvika“, omogućava ogromnu odbrambenu barijeru.

Litvanija će se posebno fokusirati na Suvalki jaz. Ovaj tanki pojas zemlje proteže se između Belorusije i Kalinjingrada, a njenom eventulalnom „okupacijom“ Rusija bi izolovala baltičke države od Poljske i njihovih drugih evropskih saveznika na zapadu.

„Videli smo različite procene koliko brzo Rusija može da obnovi svoju vojsku i mi treba da mudro iskoristimo ovo vreme. Došli smo do zaključka da je vreme da izvršimo sve potrebne pripreme““ kaže Lilevali.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social