Niski instikti Merime Isaković: Kad Lečić prođe poligraf a ti ga iz Australije nazoveš psihopatom i još se pozoveš na narod …

Glumica Merima Isaković prokomentarisala je to što je glumac Branislav Lečić, nakon optužbe Danijele Štajnfeld da ju je silovao, objavio video-snimak posle poligrafskog testa.

„Čula sam da je Lečić poslao poljubac u kameru, pobednički izlazeći sa poligrafskog testa i hvaleći se ‘prošao sam poligraf’. Ne znam da li je ovim hteo da pokaže pobedonosnu bezobzirnost iz sopstvene neinteligencije ili je hteo da pljune u lice našem narodu, smatrajući nas neinteligentnim? Naširoko je poznato da su najpoznatije psihopate, mnogobrojne ubice mnogostrukih žrtava, ‘prošle poligraf'“, rekla je Merima Isaković za „Nedeljnik“.

Merima Isaković je Lečića okarakterisala kao osobu koja nema stida.

„Samo u reklamnim materijalima firmi koje prodaju poligraf je napisano da je tačnost poligrafa oko 90 odsto. Nacionalni biroi naučnih istraživanja širom sveta smatraju da ne postoje naučne činjenice koje mogu da u značajnoj formi podrže bilo kakvu preciznost poligrafa. Udruženja psihologa širom sveta, klinički psiholozi i neuropsiholozi se ne oslanjaju na podatke dobijene poligrafom, smatrajući da nema dovoljno naučnih dokaza da poligraf-test može precizno detektovati laž. Kažu da poligraf pokazuje relativno tačne podatke kod ljudi koji još uvek imaju savesti i morala, ali da oni koji lako lažu i nemaju osećanja empatije prema žrtvama lako prevare poligraf. Ko obraza nema, nema šta da mu se zacrveni. Ko stida nema, duše nema, tog nema šta da zaboli“, navela je Merima Isaković, koja je i psihološkinja.

Kad pričaš da te pre 40 godina pokušao da siluje mladić od 22 godine

Podsetimo, Merima Isaković je prvi put opisala detalje seksualnog nasilja koje je, kako tvrdi, doživela od Lečića u stanu u kojem je u to vreme živeo sa majkom. Merima je tada imala 18 godina, a Lečić 22.

Glumica Merima Isaković je spremna da svedoči protiv Branislava Lečića, nakon što je u intervjuu rekla da je on pokušao da je siluje 1978. godine.

Isaković ističe da ne dovodi u pitanje svoje svedočenje protiv Lečića, ukoliko je tužilaštvo pozove.

Šta tvrdi glumica Merima Isaković?

Jugoslovenska glumačka zvezda Merima Isaković, koja danas živi na Novom Zelandu, u ispovesti za Nedeljnik optužila je kolegu, šezdesetpetogodišnjeg glumca Branislava Lečića da ju je silovao „u jesen 1978. godine“.

Isaković je, kako navodi za Nedeljnik, te 1978. bila studentkinja druge godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, dok je četiri i po godine stariji Lečić bio na trećoj godini – poznavali su se „sa rediteljskih vežbi“.

Navodi da ga je doživljavala kao „drugara“ i opisuje da jednom prilikom, kada je Lečić navodno pokušao da je poljubi, nije pristala na to, podsetivši ga: „Mi smo drugari“.

Isaković takođe insinuira i da je u trenutku tog razgovora bila nevina, objašnjavajući da ju je Lečić pitao „da li je nekog volela“, a ona mu je rekla da „iako sam bila zaljubljena u jednog divnog dečka, nisam bila spremna“.
Ona dalje tvrdi da se čin odigrao u stanu u kojem je Lečić tada živeo, gde je došla da pokupi knjigu koju mu je bila pozajmila.

Isaković takođe navodi da je tokom zlostavljanja „čvrsto sastavljala noge“, a onda nagonski „povratila po sebi“, te da je to „zbunilo Lečića“ koga je uspela da „zbaci sa sebe“.

Zatim je, pošto je inače imala problema sa leđima, Isaković simulirala da oseća jak bol u tom predelu tela, pa je krenula kući taksijem.
„Danas sam svesna da je ovo najbolja uloga koju sam u životu odigrala“, kaže.

Završavajući ispovest, ona navodi da ju je Lečić kasnije „zamolio za oproštaj“, i da mu je ona „oprostila“, upozorivši ga da će ispričati šta se dogodilo „ako ikada čujem da si ikome naneo sličan bol“.

Krajem marta, optužbe za silovanje protiv Branislava Lečića iznela je glumica Danijela Štajnfeld.

Obrazlažući razloge za iznošenje optužbi sada, Isaković je za Nedeljnik navela: „Osećam moralnu obavezu da sa javnošću podelim sopstveno iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška Danijeli i ostalim, još uvek bezglasno skrivenim žrtvama seksualnog zlostavljanja“.

Da li Lečić može da bude procesuiran povodom optužbi Isaković?

Optužbe koje je Merima Isaković iznela odnose se na događaj koji se navodno odigrao pre 43 godine.

„Lečić ne može da bude krivično gonjen povodom ovih optužbi jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog dela“, kaže za BBC advokat Uroš Nedeljković.

„Apsolutna zastarelost za osnovni i teže oblike krivičnog dela silovanja za koje se ne može izreći kazna doživotnog zatvora nastupa najkasnije protekom 30 godina od izvršenja dela“, pojašnjava njegov kolega Jovica Todorović.

Srpski zakoni takođe predviđaju da se u krivičnim procesima primenjuju zakoni koji su važili u trenutku izvršenja krivičnog dela – u ovom slučaju, oni iz 1978. godine.

„,Postupak je morao biti pokrenut u roku od 15 godina od izvršenja dela, kao i da se završi u roku od 30 godina od pokretanja postupka“, dodaje Todorović.

„A pošto postupak nikada nije pokrenut, definitivno je nastupila apsolutna zastarelost“, kaže.

Todorović podseća da teški oblici silovanja ne zastarevaju, ali samo u dva slučaja – „kada je nastupila smrt lica prema kome je delo izvršeno i kada je delo učinjeno prema detetu“.

„To nije slučaj u ovom primeru“, zaključuje.

(b92,bbc)