Niko to nije uspeo ali Srbija će sigurno: Naš cilj je da idemo napred uz podršku MMF …

Vlada Srbije donela je danas odluku o novom programu saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On će ponovo biti savetodavnog karaktera, bez pozajmljivanja novca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je novi aranžman sa MMF-om veoma važan za Srbiju zbog nastavka reformi i kredibiliteta.

„Naš cilj je da Republika Srbija ide napred i da, uz podršku MMF-a, nastavimo dalje sprovođenje reformi koje smo već pokrenuli. Saradnja sa MMF nam je važna i potrebna zbog kredibiliteta i njihova podrška nam veoma znači“, rekao je Mali Tanjugu.

Ministar finansija je istakao da je veoma značajno što novi aranžman koji sklapamo sa MMF nije finansijskog, već savetodavnog tipa.

„A, ono što želimo da postignemo jeste očuvanje postojećih rezultata i nastavak važnih strukturnih reformi, kako bi Srbija mogla da postigne još veće stope privrednog rasta“, naglasio je Mali.

Aranžman sa MMF, ističe ministar, predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i na sve ono što treba da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju naše ekonomije i poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je ranije Tanjugu da bi novi savetodavani aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren od strane MMF-a i potpisan u drugoj polovini juna.

„Očekujemo da novi Instrument za koordinaciju politika – PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF- a u drugoj polovini juna“, rekao je Sosa i precizirao da je sastanak odbora zakazan za 18. jun.

Kazao je da je novi glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu 2020. novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku već ce biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine.

Prethodni program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

(tanjug)