Naslovnica ŽIVOT Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno leti

Nikako ne pijte vodu iz plastične flaše, posebno leti

Dr Saurab Seti odlučuje da ne koristi vodu iz plastičnih flašica i savetuje druge da slede tu praksu.

On naglašava da su plastične flaše prepune opasnih nanoplastika koje ostaju u organizmu i povezane su s kancerom i problemima u plodnosti.

Nedavna istraživanja ove godine pokazala su da prosečna flaša vode koja se prodaje u SAD-u sadrži čak 240.000 ovakvih čestica.

U svom videu na TikToku, on poziva ljude da prestanu da koriste plastične flaše za vodu, upozoravajući da čestice iz njih mogu prodirati u ljudske ćelije, dospevati u krvotok i vitalne organe.

Umesto toga, preporučuje upotrebu višekratnih flaša od nerđajućeg čelika. Takođe naglašava da je pijenje iz plastičnih flaša posebno rizično tokom vrućih dana, jer toplota može pojačati oslobađanje mikroplastike u vodi.

Njegov video privukao je pažnju više od pola miliona korisnika TikToka. Što se tiče problema sa plastičnim flašama, zabrinutost zbog sitnih čestica plastike u proizvodima se povećava zbog mogućnosti da se one pronađu kao nusprodukt tokom procesa proizvodnje.

Iako su neka istraživanja pokazala da izlaganje sitnim česticama može uzrokovati oštećenje ćelija, stres na DNK i izazivanje upalnih reakcija, efekti na ljude uglavnom su potvrđeni kroz laboratorijska ispitivanja i istraživanja na životinjama, ali direktni dokazi kod ljudi su još uvek nedostupni.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social