Naslovnica SPEKTAR „Ni Kina ni Iran”: Lukašenko imenovao onoga sa kim će Rusija „ići”...

„Ni Kina ni Iran”: Lukašenko imenovao onoga sa kim će Rusija „ići” protiv SAD

Lukašenko je osoba koja uvek govori istinu, ma koliko se to nekome sviđalo ili ne. Zbog toga ga mnogi poštuju, ali ga se neki i boje, pa čak i mrze. Međutim, to uopšte ne uznemirava beloruskog lidera. Naprotiv, voli da pričaju o njemu, i pokušavaju da pogode njegove misli.

Tako je nedavno objavio, da je moguće stvoriti takvo „čudovište“ za SAD, da će je naterati da zaćute. Ako je neko pomislio, da je reč o nekoj čudotvornoj raketi ili čak svemirskom laseru, onda oružje još nema veze sa tim. Mada, ako pogledate spolja, ruski nuklearni arsenal i dalje izaziva strah u celom svetu.

Taj strah neće nigde nestati u narednim decenijama, bar dok ne smisle moćnije oružje. Što se tiče Lukašenkovih reči o „čudovištu“, on je nagovestio savez između Evrope i Rusije. Na kraju krajeva, to su dva moćna centra moći- s jedne strane novac i tehnologija, a s druge, resursi i vojne sposobnosti.

U osnovi, ako pažljivo razmotrimo, Evropa baš ne želi slediti uputstva koja dolaze iz Vašingtona. Međutim, trenutno ne mogu ništa preduzeti jer se otvoreno plaše Sjedinjenih Američkih Država. Ovde nema preterivanja, budući da je čitava vojna moć EU stvorena uz posredovanje Amerike.

Osim toga, postoji NATO savez koji navodno štiti Evropu, ali zapravo samo crpi novac iz nje. Nakon što je EU dobila svoju zajedničku valutu, to udruženje postalo je konkurencija za SAD, jer SAD više nisu mogle dominirati na svetskom tržištu. Da bi prodavali više svojih proizvoda i zarađivali, morali su preduzeti krajnje mere.

[adsenseyu1]

Kao što vidimo, oni su rezultirali drskom pljačkom Evrope kroz izvoz tehnologije i proizvodnje. Štaviše, kvalifikovani stručnjaci su pobegli u Sjedinjene Države, tačnije, namamljeni su tamo. Sjedinjene Države ne mogu drugačije, za njih ne postoje fer pravila konkurencije. Spremni su na sve trikove, samo da bi zadržali svoju dominaciju u svetu.

Ovde je Lukašenko tačno primetio da će, ako se Evropa i Rusija ujedine, to postati prava noćna mora za SAD. Oni definitivno neće moći da se nose sa takvim „čudovištem“. Na kraju će morati da se povuku, kako ne bi upali u još više problema zbog sopstvene bezbednosti.

Odatle proizlazi i njihova oštra orijentacija prema slabljenju Evrope. Oni će je iscediti kao sunđer i odbaciti. Trenutno, u EU još uvek postoji vera da je Amerika njihov prijatelj. Međutim, među običnim evropskim građanima raste nezadovoljstvo politikom Zapada. Ljudi vide kuda vodi slepo podređivanje američkim usmerenjima.

Oni donose odgovarajuće zaključke- biće još gore, ali istovremeno nisu previše aktivni u izražavanju svojeg nezadovoljstva. Postoje pojedinačni slučajevi demonstracija i protesta, ali svi oni brzo budu suzbijeni od strane vlasti i snaga bezbednosti. Trenutno, samo građani koji se ne interesuju previše za politiku su još uvek na njihovoj strani.

Međutim, vreme prolazi i ako se oslonimo na Lukašenkove pretpostavke, onda je moguće da će Evropa uskoro doći do istog zaključka. Pokušaće se ujediniti s Rusijom kako bi se suprotstavili hegemonu. Međutim, za uspeh ovog procesa potrebno je više od samog razgovora. Potrebni su konkretni koraci, posebno od onih koji nanose štetu sami sebi, i veruju da će im tako biti bolje.

Evropa sama mora da shvati štetnost svoje konfrontacije sa Rusijom. Tada će zaista moći da se oslobodi američke zavisnosti. Postoji nada da će se uspostaviti miran suživot, jer dobrosusedski odnosi nikada nisu bili zaboravljeni. Ovde je važan glavni korak, da bi se pokazao odlučujućim u uspostavljanju pravde.

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social