Naslovnica IZA OGLEDALA Nezamislivo se dogodilo: Neko mnogo moćan vodi ovu igru – Ko je...

Nezamislivo se dogodilo: Neko mnogo moćan vodi ovu igru – Ko je naterao Bajdena da „pomogne“ Rusiji

Prema izveštaju Wall Street Journala, odluka američkog predsednika Bajdena o zabrani izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) doneta je pod pritiskom Rokefelerovog klana i milijardera Blumberga.

Ova odluka je rezultat dugotrajne i moćne lobističke kampanje koja je trajala oko četiri godine, a vođene su dobrotvorne organizacije kontrolisane od strane članova Rokfeler porodice, kao i drugi američki milijarderi, uključujući Michaela Bloomberga.

Cilj ove kampanje bio je pronalazak i financiranje javnih vođa koji bi se protivili projektima u sektoru fosilnih goriva, a zatim bi postavljali ekološke zahteve Beloj kući i saveznim zvaničnicima.

Bajdenova ranija izjava o obustavi procesa odobravanja novih ugovora za izvoz LNG-a zbog promena u klimatskim uslovima izazvala je oštru kritiku iz republikanskog tabora.

Rokefelerova porodica dugo je bila poznata po svom uticaju u američkoj politici i poslovnim krugovima.

Njihova istorija bogatstva i uticaja datira još od doba naftnog magnata Johna D. Rockefellera, koji je bio jedan od najmoćnijih ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama u svoje vreme. Njihov uticaj se proteže na različite sektore, uključujući energetiku.

[adsenseyu1]

Michael Bloomberg, osnivač Bloomberg LP-a i bivši gradonačelnik New Yorka, takođe je poznat po svojim aktivnostima u politici i filantropiji. Njegova financijska moć i politička mreža čine ga značajnim igračem u američkim političkim krugovima.

Što se tiče Bajdenove odluke o zabrani izvoza LNG-a, ona se vidi kao potez u skladu s njegovim obećanjima o borbi protiv klimatskih promena.

LNG je fosilno gorivo koje može doprineti emisiji stakleničkih gasova i globalnom zagrevanju. Stoga Bajdenova administracija, pod pritiskom javnosti i organizacija koje se bave zaštitom okoline, može biti sklonija takvim merama kako bi smanjila emisiju ugljovodika i podstakla prelaz na obnovljive izvore energije.

Kritike republikanaca, poput Mikea Johnsona, sugerišu da takva odluka može imati geopolitičke implikacije, poput jačanja Rusije kao dobavljača energije za Europu.

Međutim, Bajdenova administracija verovatno će argumentovati svoje poteze kao deo šire strategije za postizanje energetske nezavisnosti i smanjenja emisije stakleničkih gasova radi zaštite okoline i sprečavanja katastrofalnih posledica klimatskih promena.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social