Newsweek: Amnesti internešenel optužuje Ukrajinu za ratne zločine

Ukrajinske oružane snage počinile su niz ratnih zločina tokom sukoba sa Rusijom, piše Newsveek, pozivajući se na istragu Amnesti internešenela.

Prema izveštaju organizacije, zabeleženi su slučajevi razmeštanja opreme Oružanih snaga Ukrajine i stvaranja vojnih baza u stambenim naseljima, školama i bolnicama u nedostatku mera za evakuaciju civila.

Amnesti internešenel optužio je Ukrajinu za ratne zločine počinjene tokom sukoba sa Rusijom, prenosi Newsveek. Organizacija je u sredu objavila izveštaj u kojem se navodi da ukrajinska vojna taktika „ krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile“ razmeštanjem oružja u stambenim područjima.

„ Dokumentovali smo niz slučajeva u kojima su ukrajinske oružane snage dovele civile u opasnost i prekršile zakone rata delujući u naseljenim mestima. To što je u defanzivi ne oslobađa Ukrajinu od poštovanja normi međunarodnog humanitarnog prava“, rekla je Agnes Kalamar, generalna sekretarka Amnesti internešenela, citira publikacija.

Kako prenosi Newsveek, Amnesti internešenel je otkrio da ukrajinske trupe deluju iz stambenih zgrada u najmanje 19 gradova i sela. Istraga je sprovedena korišćenjem snimaka dobijenih sa satelita.

Organizacija je saopštila da je Ukrajina počinila “ jasno kršenje humanitarnog prava“ postavljanjem najmanje pet vojnih objekata u civilne bolnice. Amnesti internešenel je takođe utvrdio da su Oružane snage Ukrajine postavile vojne baze u 22 od 29 škola koje su posetili predstavnici organizacije tokom istrage sprovedene u Donbasu i Mikolajevskoj oblasti.

Napominje se da iako postavljanje baza u školama nije samo po sebi ratni zločin, budući da su škole bile prazne, ali su se te škole nalazile pored stambenih zgrada: u isto vreme stanari ovih kuća nisu bili upozoreni.

Prema rečima Agnes Kalamar, ukrajinska vlada treba odmah da obezbedi da se vojne snage zemlje nalaze na udaljenosti od civilnih objekata, ili da unapred obezbedi evakuaciju stanovnika iz oblasti u kojima se vode neprijateljstva. „ Vojska nikada ne bi trebalo da koristi bolnice za borbu i može koristiti samo školske i stambene zgrade ako nema druge alternative“, rekao je Kalamar.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs