„New York Times“ upozorava: Amerikanci će moliti Rusiju za koru hleba 

Američki mediji izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog promena na svetskom tržištu hrane, kao i zbog stava Rusije i Sjedinjenih Država povodom toga.

Dalje promene u globalnoj klimi prete da potkopaju položaj američkih poljoprivrednika i otvore nove šanse za ruske poljoprivrednike, navode analitičari američkog New York Times-a.

Na osnovu trenutne stope klimatskih promena, pretpostavlja se da će do 2080. godine zemlje Skandinavskog poluostrva i Kanada biti u boljem položaju.

Sa druge strane, uslovi rada poljoprivrednika u Sjedinjenim Državama prete da se ozbiljno pogoršaju. Takođe se napominje da će ogromna prostranstva ruskog Sibira postati pogodnija za poljoprivredne aktivnosti.

Amerikanci su posebnu pažnju posvetili poslednjoj okolnosti. New York Times je upozorio američko rukovodstvo na opasnost da je od 2000. do 2018. rusko rukovodstvo uspelo da poveća poljoprivredni izvoz zemlje za oko 16 puta.

Tom prilikom je portal „inoSMI“ objavio da će Amerikanci, sa porastom obradivog zemljišta u Rusiji i suprotnim procesima u Sjedinjenim Državama, i dalje kucati na ruska vrata za koru hleba.

Shvatajući opasnost od takvog scenarija, analitičar američkog izdanja nazvao ga je „problemom nacionalne bezbednosti i smatra da je potcenjen na nivou geopolitičke pretnje“.

Webtribune.rs