„New York Times“: „Ko pokuša da presretne rusko hipersonično oružje, uključio je automat za kockanje“

New York Times, kaže da se s pojavom hipersoničnog oružja u Rusiji i razvojem istog u Kini, američki sistem protivraketne odbrane našao u  očiglednom problemu.

U NYT se navodi da je sa pojavom hipersoničnih raketnih sistema došlo do prave revolucije u svetu oružja.

U isto vreme, hipersonično oružje se naziva „automatom za kockanje“ za one koji pokušavaju da ga presretnu – u smislu da je potpuno nejasno šta očekivati od takvog oružja.

U listu se navodi da bi, radi zaštite od hipersoničnih raketa, „američka raketna odbrana trebalo da bude kao zaštita spartanskih ratnika – čvrst štit.“ 

U članku se navodi da je to po definiciji nemoguće i da broj dostupnih raketa, a da se ne spominju njihove sposobnosti, jednostavno nije dovoljan da se presretnu ruske i kineske hipersonične rakete.

Strane pretnje sledeće generacije sada stvaraju kratkoročnu ranjivost, jaz koji izaziva američke odbrambene sposobnosti.

Hipersonično oružje nije nova pretnja koja iznenada pruža priliku Rusiji ili Kini da napadnu Severnu Ameriku nuklearnim bojevim glavama.

Ova prilika postoji od razvoja interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Rusija i Kina imaju mogućnost da napadnu sa ICBM, Sjedinjene Države na isti način kao što su Sjedinjene Države sposobne da napadnu ove zemlje.

Webtribune.rs

Health