Albanski lobi u SAD traži od Trampa da smeni Grenela sa mesta pregovarača za Kosovo

Albansko-američka građanska liga ustvari albanski lobi, zatražila je od Donalda Trampa da smeni Ričarda Grenela s mesta specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova.

Kako prenosi Koha.net, u otvorenom pismu oni su ocenili da je pristup Trampove administracije u suštini pogrešan i zato neće biti uspešan.

„Mi verujemo da je pristup administracije prema sukobu Kosova i Srbije u suštini pogrešan i zato neće biti uspešan. Pošto je ambasador Grenel izgubio poverenje nepristrasnog posrednika, pozivamo predsednika Trampa da smeni ambasadora Grenala s mesta specijalnog izaslanika za dijalog“, piše u otvorenom pismu.

U pismu stoji i da su uznemireni zbog „opasne situacije na Kosovu nakon pada vlade premijera Aljbina Kurtija“.

„Smena je bila rezultat pokreta bez presedana orkestriranog od nekih članova kosovske političke elite zarad unapređenja njihovih ličnih interesa u koordinaciji sa Ričardom Grenelom. Liga je uvek lobirala kod Vlade SAD da se, u koordinaciji sa Evropskom unijom, angažuje u celosti za nalaženje pravičnog i održivog rešenja sukoba Kosovo-Srbija. Na našu žalost, Grenel je teško zloupotrebio proces zalažući se za lako i brzo rešenje“, stoji u pismu.

Liga je pozvala političare koji su, po njenom mišljenju, naneli veliku štetu Kosovu do sada da shvate i prihvate realnost koju su stvorili izbori 6. oktobra 2019. godine.

„Pretenzije da su oni proamerički orijentisani su smešne, jer sve što su oni za 20 godina uradili je bilo antiameričko i antialbansko. Nadamo se da novi lideri Kosova, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani i drugi shvatiti svoju istorijsku ulogu da izvuku Kosovo iz ove strašne situacije“, kaže se u otvorenom pismu.

Albansko američka građanska liga je organizacija Albanaca i Amerikanaca sa sedištem u Vašingtonu koja predstavlja interese albanskog naroda.

Formirao ju je 1989. godine tadašnji kongresmen Džozep Diogardi. Ta liga lobirala u Kongresu SAD da bi uticala na američku politiku prema Balkanu, uključujući i zalaganje za nezavisnost Kosova.

(Beta)