NEVEROVATAN SLUČAJ: Sam se priključio na aparate u bolnici i spasao sebi život

aparat kardiogram

Sasvim sam u maloj zdravstvenoj ustanovi u izolovanom delu Australije, 44-godišnji medicinski tehničar osetio je da ima srčani udar i krenuo u akciju. Neverovatno priseban, spasao je sebi život.

Muškarac čije ime nije objavljeno zbog zaštite privatnosti, osetio je snažan bol u grudnom košu dok je sam bio na dužnosti u ambulanti u Koral Beju, hiljadu kilometara od Pera.
U ambulantama u udaljenim delovima Australije rade medicinske sestre i tehničari obučeni za pružanje osnovne medicinske pomoći.

Pošto mu je najbliža medicinska ustanova bila udaljena 150 kilometara, a oko njega nije bilo nikoga ko bi mu mogao pomoći, muškarac se sam priključio na elektrokardiogram (EKG) i po nalazima shvatio da zbog ugruška prolazi kroz srčani udar.

Rezultate je poslao dežurnim lekarima putem hitne telemedicinske veze, a jedan od njih mu je video-linkom u realnom vremenu govorio šta da preduzme.

Potom je sebi intravenozno ubrizgao aspirin, analgetik, antikoagulans (lek za razređivanje krvi) i lek za rastvaranje ugruška.

Ustanovljeno je da je lek za ugrušak delovao i udar je jenjavao.

Idući dan je avionom prevezen na kardiologiju u Pertu gde mu je ugrađen stent u koronarnu atreriju. Dva dana kasnije pušten je na kućno lečenje.

Stručnjaci neće nikada većini ljudi preporučiti takvo samolečenje, ali korišćenje lekova protiv ugrušaka standardna je praksa pri srčanim udarima kada je bolnica daleko.

„Genijalno je kako je sve to uspeo da uradi sam“, rekao je njujorški lekar hitne medicine Brandon Godbut, komentarišući slučaj.

„Muškarac je očigledno imao dosta iskustva u hitnim slučajevima i dovoljno samopuzdanja da reši tešku situaciju“, rekao je Godbut.

Slučaj je još jednom naglasio važnost telemedicine u ruralnim područjima.