Nešto se krije ali šta? Demantovane tvrdnje da su u Srbiji rađene obdukcije preminulih od korone sa šokantnim rezultatima

U Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta nisu rađene obdukcije onih koji su preminuli od kovida 19, jer za to ne postoje uslovi, potvrdio je za Sputnjik prof dr Duško Dunđerović, v.d. upravnika te institucije.

Dunđerović je za Sputnjik rekao da je početkom godine, kada se virus korona tek pojavio kod nas, Institut za javno zdravlje „Batut“ dao preporuku da se obdukcije preminulih od kovida 19 ne rade iz epidemioloških razloga, ali i zbog nedovoljne opremljenosti ustanova.

Kako je rekao, nijedna ustanova u Velikoj Britaniji, a kamoli u Srbiji, nema uslove da bezbedno obavi obdukciju preminulih od kovida 19.

Kardiohirurg Miljko Ristić ranije je izjavio da je u Srbiji urađeno 17 obdukcija preminulih od virusa korona i da su one dale zabrinjavajuće rezultate.

Međutim, dr Dunđerović odbacuje te navode i objašnjava da, ukoliko telo stigne na obdukciju, a u klinici je dokazano da je pacijent bio pozitivan na virus korona, obdukcija se stornira.

„Odgovorno tvrdim da na našem Institutu nisu rađene obdukcije pacijenata preminulih od virusa korona“, rekao je on.

U slučajevima kada zbog simptoma tokom života postoji opravdana sumnja da je preminula osoba bila zaražena virusom korona, Institut može nakon smrti da uradi pi-si-ar test.

Ako je pozitivan, obdukcija se ne radi, a ukoliko je negativan — obavlja se, kaže Dunđerović i ističe da ne može da kaže da li će uopšte početi da rade obdukcije preminulih od virusa korona.

Upitan po kom osnovu je kardiohirurg Miljko Ristić tvrdio da su te obdukcije urađene, Dunđerović odgovara da to pitanje treba da bude upućeno njemu.

On dodaje da će Institut uskoro i zvanično izdati saopštenje da obdukcije preminulih od virusa korona nisu rađene u ovoj ustanovi.

Na pitanje da li će protiv dr Ristića pokrenuti pravni postupak, Dunđerović je istakao da je Institut deo Medicinskog fakulteta i da će sva pravna pitanja biti rešavana preko pravne službe tog fakulteta, kao i da su obavestili upravu te visokoškolske ustanove i da očekuju reakciju.

Dunđerović je rekao da je, po njihovim saznanjima, u celom svetu urađeno svega nekoliko obdukcija preminulih od kovida 19, i to u Americi i Nemačkoj.

On je dodao da je u Kini, u određenom momentu kada je preminulo 1.200 ljudi, urađena samo jedna ograničena obdukcija. Prema njegovim saznanjima, u Italiji, koja je bila žarište, nije urađena nijedna.

Na informaciju da su u Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta rađene obdukcije onih koji su preminuli od kovida 19, reagovao je i redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu prof. dr Slobodan Savić.

Stefan Đurić (Sputnik)