Neočekivano otkriće: Pod nogama nam se krije neslućeno bogatstvo – VIDEO

dijamanti4

Dijamanti nisu toliko retki kao što se doskora mislilo.

Nova studija objavljena prošlog meseca u žurnalu „Geohemija, geofizika, geosistemi“ navodi da ispod površine Zemlje postoji možda i 1.000 puta više dijamanata nego što su to pokazivale prethodne procene.

Međutim, ti dijamanti, kojih, kako piše sajt Lajv sajens“ ima na bilijarde tona (1015), za sada su neostižni. Naime, oni se nalaze na dubini od oko 145 do 240 kilometara ispod površine Zemlje u „korenju“ kratona, velikih segmenata magmatskih stena koje čine čvrst stabilan deo Zemljine kore.

Kratoni leže uspod većine kontinentalnih tektonskih ploča i jedva da su se malo pomerili prethodnih hiljada godina.

https://youtu.be/ZV5abxvEWH8

Grupa istraživača sa različitih univerziteta širom sveta otkrila je dijamante proučavajući seizmičke talase ispod površine Zemlje. Zbog toga što ove vibracije mogu da promene, u zavisnosti od sastava, temperaturu i gustinu različitih stena koje udaraju, istraživači mogu da koriste ove snimke kako bi napravili sliku unutrašnjosti Zemlje koja nam je nedostupna.

Utvrdili su da podzemne vibracije, proizvedene iz prirodnih procesa kao što su zemljotresi i cunamije, imaju tendenciju da se ubrzaju prilikom prolaska kroz kratone; ubrzanje je bilo veće nego što bi se očekivalo zbog činjenice da su kratoni uglavnom hladniji i manje gusti od okolnih struktura (oba su uslovi koji bi ubrzali talase).

 Koristeći evidenciju o seizmičkim aktivnostima koje poseduju vladine agencije kao što je Organizacija za geološka istraživanja Sjedinjenih Država, tim je stvorio trodimenzionalni model brzina seizmičkih talasa koji su prolazili kroz najveće kratone planete. Zatim su stvorili „virtuelne stene“ iz različitih kombinacija različitih minerala i izračunali kako bi brzi seizmički talasi putovali kroz te kompozicije stena.
Utvrdili su da je najbolje objašnjenje za brzine vibracija koje su otkrili pod zemljom, u poređenju sa onima koje su predviđali njihovi virtuelni modeli kamenja, bilo da je oko jedan do dva procenata korena kratona zapravo sastavljeno od dijamanata, dok je ostatak bio sastavljen od peridotita (glavni tip stene koja formira u gornju ploču Zemlje) i malo eklogitskih stena (iz okeanske kore).

– Kada seizmički talasi prolaze kroz Zemlju, dijamanti će ih prenositi brže nego druge vrste stena i minerala koje su manje čvrste – rekao je Džošua Garber, vodeći autor studije.

(Blic)