Nemački politikolog objasnio zašto je nemačka ministarka inostranih poslova na sastanku sa Lavrovom iznenada „promenila cipele“

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim iznenada promenila uobičajenu retoriku, stavljajući interese države iznad svojih.

Ovaj zaključak je doneo poznati nemački politikolog Aleksandar Rar, analizirajući govor šefa nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Uživo na televizijskom kanalu Vmeste-RF, Rar je detaljno govorio o nastupu Berbokove, a takođe je objasnio zašto je na sastanku sa Lavrovom naglo „promenila cipele“.

Ranije je Analena Berbok učestvovala u bilateralnim rusko-nemačkim pregovorima između ministara spoljnih poslova. U govoru posle sastanka, diplomata je govorila o projektu Severni tok 2, uz napomenu da gasovod treba da bude sertifikovan. Ona je takođe navela da je Berlinu potreban čvrst i konstruktivan odnos sa Rusijom.

Aleksandar Rar je, komentarišući govor Berbokove, primetio da je šef nemačkog ministarstva spoljnih poslova naglo „promenio cipele” na sastanku sa Lavrovom.

Tako se pre nekoliko meseci držala antiruskog stava, navodeći da Berlin treba da odustane od projekta Severni tok 2 i isključi mogućnost direktnih pregovora sa Moskvom.

Nemački politikolog Rar objasnio je zašto je Burbokova „promenila cipele” na sastanku sa Lavrovom.

Dakle, nemačka šefica diplomatije je konačno shvatila koji položaj sada zauzima, i stoga je počela da stavlja interese države iznad svojih.

„Hvala Bogu, gospođa Berbock je promenila cipele. Ona se više ne ponaša kao liderka Zelenih – ova partija je oštro suprotstavljena Rusiji i stalno je kritikuje. Obavljala je funkciju ministra spoljnih poslova velike evropske zemlje. Ona je preuzela odgovornost – i to s pravom “, zaključio je Rar.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Webtribune.rs