Naslovnica SPEKTAR Nemačka najavljuje ulazak u rat sa Rusijom

Nemačka najavljuje ulazak u rat sa Rusijom

Nemački političar Mazen tvrdi da slanjem borbenog vozila pešadije Marder u Kijev Nemačka postaje strana u sukobu sa Rusijom.

Šaljući teška borbena vozila u Ukrajinu, Nemačka postaje zaraćena strana protiv Rusije, rekao je Hans-Georg Maasen, bivši predsednik Savezne službe za zaštitu ustava Nemačke, u intervjuu za Ekspres.

„Ako ne isporučujemo lekove, već oružje, onda, naravno, rizikujemo da postanemo učesnik u sukobu. Morate da shvatite da smo sada mi strana u sukobu protiv Rusije“, rekao je Masen.

On takođe smatra da bi zbog snabdevanja BMP Marder Nemačka mogla da postane meta ruskih napada.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Pored toga, političar je napomenuo da Ukrajina, sa stanovišta ustavnih ljudskih prava, nije slobodna država.

„Ukrajina nije uporište ljudskih prava, slobode i mira na Zapadu – to nije tako, čak i ako nemačke novine i političari kažu drugačije“, prokomentarisao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc i američki predsednik Džo Bajden dogovorili su se u četvrtak u telefonskom razgovoru da pošalju tešku vojnu opremu u Kijev. Nemačka je objavila spremnost da isporuči borbena vozila pešadije Marder i sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Predstavnik nemačkog kabineta ministara Štefen Hebeštrajt je u petak izvestio da je reč o nabavci oko 40 BMP Marder.

Zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini, Sjedinjene Države i njihovi saveznici iz NATO-a podržavaju Kijev tako što mu šalju oružje vredno desetine milijardi dolara.

Moskva je sa svoje strane više puta govorila da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs