„Nema povlačenja, niti zaustavljanja, Milo je izdajnik, vratićemo slobodu“ – VIDEO

Narod Crne Gore je vaskrsnuo, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i preneo stav Episkopskog saveta.

On je poručio da je stav Episkopskog saveta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama u toj zemlji da se ide do konačne, „Hristove pobede“.

Amfilohije upozorava da „režim pokazuje toliku tvrdoglavost i agresivnost“ da ima utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja i ocenjuje da je „sve što režim radi zasnovano na lažima“.

„Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod – od deteta do starca – vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva“, rekao je Amfilohije u intervjuu za „Novosti“ povodom protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Podsećajući da je Crna Gora u svojoj istoriji nekoliko puta iskusila bratoubilaštvo, navodi da je zabrinut što korene toga prepoznaje u postupcima aktuelne crnogorske vlasti.

„Litije su mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje. Opasnost od sukoba vidim u najavljenom povlačenju policije, mogućim provokacijama, incidentima… Režim pokazuje toliku tvrdoglavnost i agresivnost, da imam utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja. Učinićemo sve da se to izbegne“, napominje on.

Dodaje i da je „sve što režim radi zasnovano na lažima“.

„Poništili su odluke Podgoričke skupštine, iako je ogromna većina ondašnjih Crnogoraca bila za prisajedinjenje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni to danas tumače kao nestanak Crne Gore, iako zaboravljaju da je tada i Srbija nestala, odnosno izgubila svoje ime, a ne samo Crna Gora“, ukazuje Amfilohije.

Ističe i da je ideja o ujedinjenju sveukupnog Srpstva i obnovi Pećke patrijaršije ideja kralja Nikole, dok je Podgorička skupština bila svojevrsni izraz ovih stremljenja.

„Bez obzira na to, oni danas izmišljaju istoriju i menjaju volju kralja Nikole. Istorija mi daje za pravo i da Mila Đukanovića nazivam izdajnikom Crne Gore, jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku Hašimu Tačiju, koji je sramota izuzetno patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda“, poručuje Amfilohije.

Upitan da li će najavljeni dijalog između SPC i države pomoći u smirivanju situacije i otklanjanju manjkavosti zakona, Amfilohije kaže da je dobio pismo premijera Duška Markovića kojim poziva na dijalog, ali o sprovođenju Zakona, što je, napominje, za crkvu neprihvatljivo.

„Sadašnja vlast jeste za dijalog, ali tako da mi budemo izršioci njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore. Zaparavo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet“, kaže Amfilohije.

Na pitanje da li vlast ima dobru volju da reši krizu i pronađe rešenje, on ocenjuje da se ne bi reklo, sudeći po njihovim javnim reakcijama.

„Imam utisak da je premijer Marković nešto otvoreniji i da više naginje dogovoru, dok predsednik Đukanović otvoreno demonstrira nedostatak bilo kakve volje da se postigne kompromis. Išao je dotle da naše litije karakteriše ‘ludačkim pokretom’. Njega prate i saradnici koji Podgoricu porede sa Teheranom, a nas optužuju da Crnu Goru pretvaramo u pravoslavnu džamahiriju. Eto kakvoj dobroj volji možemo da se nadamo“, zaključuje on.

VIDEO:

(Tanjug)