Naslovnica IZA OGLEDALA Nedavno otkriveni zapisi Nikole Tesle predvideli još pre 120 godina pojavu mašine...

Nedavno otkriveni zapisi Nikole Tesle predvideli još pre 120 godina pojavu mašine koja je sada opsesija čovečanstva

Nedavno su otkriveni zapisi srpsko-američkog pronalazača i inženjera Nikole Tesle, koji su predvideli razvoj veštačke inteligencije kao inovativne tehnologije.

Tesla, pionir tehnologije i upotrebe elektriciteta, napisao je pre 120 godina neke proročanske predikcije o pojavi mašine sa „sopstvenim umom“.

U eseju nazvanom „Problem povećanja ljudske energije“ u junskom izdanju časopisa „The Century Magazin“ iz 1900. godine, Tesla je napisao: „Želim da pokažem da, bez obzira koliko sada nemoguće izgleda, može biti izmišljena automatika koja će imati sopstveni um.

Time mislim da će, nezavisno od bilo kog operatora, prepuštena samo sebi, moći da izvrši, u odgovoru na spoljne uticaje koji utiču na njene osetljive organe, veliki broj radnji i operacija kao da ima inteligenciju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Moći će da prati postavljeni kurs ili da posluša naloge date unapred- biće sposobna da razlikuje između onoga šta treba i što ne treba da radi, i da stiče iskustva, ili drugim rečima, da beleži utiske koji će definitivno uticati na njene kasnije postupke.“

Godinama pre i posle ovog eseja, Tesla je razmišljao o veštačkoj inteligenciji. U jednom pismu profesoru na „Purdue University“ napisanom u 1890-ima, Tesla je objasnio kako je, u svojim eksperimentima sa radio-kontrolisanom tehnologijom, takođe razmišljao o budućim izumima koji uključuju „mašine koje poseduju svoj sopstveni um“.

[adsenseyu1]

Međutim, verovao je da će baš on biti pronalazač takve mašine.

„Od tada sam napredovao mnogo u razvoju izuma, i mislim da nije daleko vreme kada ću pokazati automat, koji će sam od sebe delovati kao da poseduje razum, i bez bilo kakve voljne kontrole spolja“, napisao je Tesla.

Ove izjave se veoma približavaju opštem razumevanju sveta o veštačkoj inteligenciji, kao „neživim bićima“ koja mogu da simuliraju ljudsku inteligenciju i mogu da izvršavaju različite zadatke, ili samostalno ili na osnovu ljudskih uputstava.

„Kakve god bile praktične mogućnosti ovakvog postignuća, ono će označiti početak nove ere u mehanici“, napisao je Tesla.

Tesla se takođe brinuo o neograničenom razvoju veštačke inteligencije

Tesla, rođen u Austro-Ugarskoj 1856. godine, a kasnije se preselio u Sjedinjene Američke Države u svojim kasnim 20-ima, poznat je po izumima poput Tesline zavojnice, hidroelektrične energije i svom radu na razvoju radija. Takođe, je poznat po predviđanju raznih modernih izuma, poput stvaranja bespilotnih vozila, bežične tehnologije i čak modernih mobilnih telefona, koje je nazivao „džepna“ tehnologija.

Njegovo ponovno predviđanje o „automatima“ deluje kao iznenađujuće pronicljiva prognoza razvoja veštačke inteligencije. James Sikorski, član Komiteta za istoriju i zbirke Teslinog naučnog centra u Vordenklifu, Long Ajlend, Njujork, primetio je da je Tesla ranije opisao AI, kojem je dao naziv „teleautomaton“, kao posedovanje „pozajmljenog uma“.

„To možda bolje ilustruje potencijalne koristi, ali i opasnosti neograničene AI – jer odakle se ‘posuđuje’ um, može biti od presudne važnosti, s obzirom na to, da će se graditi na radu ljudi koji možda neće moći kontrolisati svoje urođene nedostatke ili pristranosti“, rekao je Sikorski u intervjuu za „Fox News Digital“. „Tesla je predvidio doba u kojem će strojevi samostalno misliti, nezavisno od ljudi.“

Pogledajte ovaj posebni video izvještaj Majka Adamsa, o tome, kako će se veštačka inteligencija koju grade levičari, koristiti za uništenje ljudske rase:

Webtribune.rs

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]