Ne unosite mobilni telefon u spavaću sobu, evo zašto

gfdtierhvf437idfcvnj

Jedno prošlogodišnje istraživanje otkrilo je da čak 63 odsto ljudi između 18 i 29 godina spava sa telefonom u krevetu.

Proteklih godina se mnogo pričalo o tome koliko negativno tehnologija utiče na naš san. Veštačka plava svetlost električnih uređaja u mozgu aktivira neurone koji nas sprečavaju da se osetimo pospano.

Električni uređaji ne utiču samo na našu sposobnost da zaspimo, nego i na kvalitet sna, pošto remete proizvodnju melatonina, hormona koja podstiče san. Iako je plava svetlost jedan od glavnih razloga za to da telefon ostavimo van spavaće sobe, to nije jedini razlog.

1) MANJE SU ŠANSE DA ĆETE ĆASKATI S PRIJATELJIMA ILI IGRATI IGRICE DO SITNIH SATI

Dopisivanje do kasno i korišćenje telefona u krevetu samo još više pogoršavaju probleme koje i inače skoro svi tinejdžeri imaju sa nedostatkom sna. Kada se dopisujete u krevetu, mozak vam je stalno stimulisan i odlaže padanje u san. Zbog toga remetite svoj unutrašnji sat i faze sna. I sutradan opet ne možete da se naterate da zaspite do onog vremena kad ste zaspali prethodne noći. Zbog toga imate manje energije i manje ste produktivni.

2) MOŽETE PROČITATI NEŠTO KORISNO

Ako ne možete odmah da spavate, uzmite knjigu umesto telefona. Lampa koja stoji pored kreveta ne stimuliše mozak kao plava svetlost digitalnih ekrana i dozvljava vam da se uspavate. A sadržaj knjige će vas uspavati, osim ako nije previše uzbudljiv. Osim toga, bolje ćete zapamtiti ono što pročitate pred spavanje – jedna studija iz 2012. otkrila je da najbolje pamtimo ono što naučimo neposredno pred spavanje.

3) OBRATIĆETE VIŠE PAŽNJE NA OSOBU KOJA LEŽI PORED VAS

Tehnologija u spavaćoj sobi često sabotira seksualni život partnera. Studija iz 2013. otkrila je da 72 odsto Amerikanaca drži telefon u svojoj blizini većinu vremena, dok 20 odsto mladih koristi telefon čak i tokom seksa. Ako ne želite da ugrozite kvalitet svog seksualnog života, izbacićete telefon iz sobe.

4) SMANJIĆETE IZLOŽENOST RADIJACIJI

Iako nema čvrstih dokaza koji mobilne telefone povezuju sa razvojem raka, poznato je da telefoni emituju neku vrstu elektromagnetne radijacije koju tkivo koje se nalazi u blizini telefona upija. Internacionalna agencija za istraživanje bolesti raka otkrila je da su te transmisije „potencijalno kancerogene“ i da je rizik sve veći što vam je telefon bliži. Rizik je minimalan i beznačajan ako telefon nije povezan na WiFi, a najmanji je ako je potpuno isključen.

5) OPUSTIĆETE SE ČIM OBAVEŠTENJA SA TELEFONA PRESTANU DA VAM ZVONE

Ako ostavite telefon u blizini, hteli vi to ili ne, bićete stalno na oprezu i napeti. Ako stalno podsvesno očekujete poziv ili mejl, nećete moći da se opustite i mirno zaspite. Što je telefon dalje od vas, lepše ćete spavati.

(Novi portal)