NDH: Koliko je samo tih dana bilo straha u susretu dželata i žrtve … VIDEO

„Koliko je samo tih dana bilo straha u susretu dželata i žrtve. Obojica su bili pripadnici ljudskog roda, verovatno se nikad ranije nisu videli, jedan drugome ništa nisu bili krivi.

Ipak, jedan je bio mučitelj, a drugi unapred osuđen na smrt, jedan je bio sve, a drugi ništa“.

Tako je jedan zatvorenik opisao ono što se u leto 1941. događalo u Gospiću, i na Velebitu u kompleksu logora Jadovno. Taj logor bio je jedan od prvih u NDH.

Cilj čelnih ljudi te marionetske države Trećeg rajha bio je da osnuju logor za koji se neće znati.

Jedno od mesta kompleksa logora bilo je ostrvo Pag, odnosno uvala Slana, predeo ne kojem nema nikavog života i koji neki opisuju kao „pakao u kamenoj pustinji“.

Prvi deo dokumentarnog filma o NDH govori o istorijskom kontekstu u kojem je došlo do stvaranja te države, o delovanju ustaškog pokreta i Ante Pavelića do 1941. godine, o ulozi Rimokatoličke crkve i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

U filmu govore istoričari iz Srbije i Hrvatske Ljubodrag Dimić, Hrvoje Klasić, Đuro Zatezalo, Josip Jurčević, Veljko Đurić, Dejan Ristić, publicista Slavko Goldštajn, episkop slavonski Jovan (Ćulibrk), bosanski franjevac Marko Oršolić i potomci stradalih u logoru „Jadovno“ Boris Begović i Dušan Bastašić.

(rts)