NAUČNICI ZABRINUTI: Planovi NASA da pošalju informacije u svemir mogu izazvati invaziju vanzemaljaca

Naučnici sa Univerziteta Oksford zabrinuti su da bi planovi NASA za slanje informacija o životu na Zemlji u svemir mogli da imaju neželjene posledice, uključujući i izazivanje invazije vanzemaljaca.

NASA namerava da u okviru programa „Svetionik u galaksiji“ (BITG) u svemir emituje niz informacija o Zemlji kao „pozdrav vanzemaljskoj inteligenciji“. Signal će biti poslat preko Alen teleskopa SETI instituta u Kaliforniji i kineskog FAST-a, najvećeg svetskog radio-teleskopa, piše RT.

U svemir idu podaci o Zemlji

Među podacima koji će biti poslati u svemir su oni o biohemijskoj kompoziciji života na Zemlji, poziciji Sunčevog sistema u galaksiji Mlečni put, kao i digitalizovane slike ljudi, te poziv vanzemaljcima da odgovore.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Anders Sandberg, viši istraživač na Oksfordovom Institutu za budućnost čovečanstva, navodi da bi takvo slanje podataka moglo da bude rizično. U neželjenom razvoju događaja, vanzemaljska civilizacija koja primi našu poruku, mogla bi da odgovori na ne baš prijateljski način.

„Mnogi odbijaju da ozbiljno shvate bilo šta što ima veze sa vanzemaljcima, ali to je veoma važna stvar“, kazao je Sandberg za britanski „Telegraf“.

Njegov kolega sa istog instituta Tobi Ord kaže da je pre odluke o slanju informacija o svemir trebalo održati javnu raspravu.

„Čak i slušanje poruka koje bi mogle da nam dođu iz svemira može da bude opasno, jer bi mogle da budu iskorišćene da uhvate Zemljane u klopku. Te opasnosti su male, ali ih slabo razumemo i ne upravljamo dobro njima“, kaže Ord.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzureOVDE 

On objašnjava da nema naučnog konsenzusa o razmeri mogućih miroljubivih i neprijateljskih civilizacija u svemiru.

„S obzirom da bi loša strana ovakvog poteza mogla da bude znatno veća nego što je njegova prednost, ne zvuči mi kao dobra odluka u kojoj preduzimamo aktivne korake ka mogućem kontaktu“, podvlači naučnik sa Oksforda.

Da li su vanzemaljci već primili naše poruke

Slabiji signali već su ranije poslati u svemir korišćenjem ranijih tehnologija, kao što je Aresibo poruka, emitovana 1974. godine. Ruski naučnici emitovali su seriju poruka, poznatih kao „Kosmički pozivi“ 1999. i 2003. godine.

Sandberg teoretiše da bi „vanzemaljci već mogli da dobijaju različite poruke poslate iz različitih razloga“.

Naučnici u okviru BITG grupe misle da je „vanzemaljska civilizacija, koja je dovoljno napredna da može da prima poruke iz kosmosa, verovatno dostigla visoke nivoe međusobne kooperacije, te da zbog toga poznaje važnost mira i saradnje“.

Kanadski futurista Džordž Dvorski, međutim, misli potpuno suprotno i veruje da je ta teorija naučnika iz NASA „zasnovana na starim premisama“.

„Mogu da zamislim mnoštvo scenarija u kojima vanzemaljci sa zlonamernim tendencijama nastavljaju da postoje“, kaže Dvorski.