Nastavlja pregovore o teritoriji Srbije bez Vlade i Skupštine koji još nisu ni formirani?

Posle dvadeset meseci zastoja pregovarači Beograda i Prištine se, u četvrtak, vraćaju za pregovarački sto. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su danas dogovorene teme sastanka, ali javnosti nije saopštio koje.

Na video sastanku predsednika Srbije, premijera Kosova i predstavnika Evropske unije utvrđen je dnevni red nove runde dijaloga koji je formalno prekinut pre skoro dve godine.

„Kao rezultat današnjeg sastanka dogovili smo glavne elemente procesa i takođe smo se dogovorili oko dnevnog reda sledećeg sastanka koji će biti održan ovog četvrtka u Briselu. Želim da zahvalim partnerima na njihovom konstruktivnom angažovanju danas“, naveo je Miroslav Lajčak, predstavnik EU za dijalog.

„Ovi razgovori zahtevaju političku hrabrost sa obe strane, zahtevaju posvećenost i angažovanje u duhu kompromisa i pragmatizma. Nikada nije bilo lako naći rešenje za problem koji je bio bolan ali to je razlog zašto smo ovde da pokušamo ponovo“, ocenio je Žozep Borel, visoki predstavnik EU.

Glavni rezultat pregovora pod pokroviteljstvom Evropske unije je Briselski sporazum iz 2013. godine koji je podrazumevao integraciju severa Kosova u kosovski ustavno-pravni sistem. Pojedini analitičari smatraju da će upravo ti sporazumi biti početna tačka daljih razgovora.

„Na primer, tu se spominje Zajednica srpskih opština… Može da se ide kreativno dalje u eksteritorijalnost srpskim manastira, što bi moglo da daje alibi srpskoj strani da je nešto isposlovala, uz dogradnju od strane Amerike da se stvara neki ekonomski prostor koji bi bio zajedničk, tako da bi to amirtizovalo celu priču“, navodi Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Popov smatra da Merkel i Makron imaju jasniji dnevni red i oročeno vreme za dijalog kao i da Amerika može biti partner u ovom procesu.

Poslednjih dana se o Kosovu skandira i na beogradskim protestima. Novinarka Safeta Biševac smatra da to donekle može ići na ruku predsedniku Srbije.

„Ne verujem da će to dugoročno njemu nešto pomoći, što se tiče pregovora o Kosovu, jer Zapad jako dobro zna šta se u Srbiji dešava i veoma dobro znaju da Srpska napredna stranka ima dvotrećinsku većinu u parlamentu Srbije i da oni jednostavno imaju političku snagu da isposluju nekakav sporazum o Kosovu“, navodi Biševac.

Dijalog je formalno prekinut na jesen 2018. godine kada je Vlada Kosova uvela takse na robu iz Srbije, što je srpska strana navela kao razlog za prestanak razgovora. O čemu će Vučić i Hoti razgovarati u Briselu još uvek nije poznato.

(N1)