Naslovnica SPEKTAR Nasilje nije slučajno: Ambasadori Kvinte podržali napad Kfora na srpske civile

Nasilje nije slučajno: Ambasadori Kvinte podržali napad Kfora na srpske civile

Zemlje Kvinte ovog puta su otišle korak dalje i nisu pozvale „obe strane“ da se uzdrže već su za današnje nasilje optužili isključivo Srbe koji ne žele da prihvate da u zgradama tri srpske opštine na severu sede nelegitimno izabrani gradonačelnici Albanci

Nakon brutalnog napada „mirovnjaka“ iz Kfor misije na Srbe koji su mirno protestovali ispred opštine u Zvečanu, oglasili su se i ambasadori zemalja Kvinte koji, kao što je očekivano, nisu stali na stranu golorukog naroda već su „osudili nasilne akcije demonstranata“.

Činjenica da su pripadnici kosovskih specijalnih policijskih snaga Rosu pucali na srpski narod skrivajući se iza pripadnika Kfora, nije sprečila zapadne zvaničnike da stanu na stranu nasilnika i agresora, a ne Srba koji su, dok nisu napadnuti, mirno protestovali sedeći na ulici.

Pokrenite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ovog puta Kvinta je otišla korak dalje jer nije pozvala „obe strane“ da se uzdrže već su, za današnje nasilje, optužili isključivo Srbe koji ne žele da prihvate da u zgradama tri srpske opština sede nelegitimno izabrani gradonačelnici Albanci.

Ambasadori EU i Velike Britanije u Prištini, Tomaš Suniog i Nikolas Abot, osudili su „nasilne akcije demonstranata“ protiv pripadnika Kfora u Zvečanu, a iste te akcije „snažno osuđuju“ i Sjedinjene Američke Države“, preneo je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer.

[adsenseyu1]

Hovenijer je na Tviteru ponovio poziv SAD na hitan „prekid nasilja i akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob“.

„SAD najoštrije osuđuju nasilne akcije demonstranata danas u Zvečanu, uključujući upotrebu eksploziva, protiv trupa Kfora koje žele da održe mir. Ponavljamo naš poziv na hitan prekid nasilja ili akcija koje podstiču tenzije ili promovišu sukob“, napisao je Hovenijer.

Nikolas Abot se oglasio na Tviteru, ocenivši da su „napadi na pripadnike Kfora i novinare krivično delo“ i da je to neprihvatljivo, a slična poruka je poslata i iz Nemačke.

„Svaka nasilna akcija protiv protiv trupa Kfora i novinara je apsolutno neprihvatljiva i mora se prekinuti sada – potreba za deeskalacijom je hitna. Hvala svim snagama Kfora na terenu, a povređenima želim brz oporavak“, naveo je prištinski ambasador Jorn Rode.

Francuski ambasador Olivije Gero napisao je na društvenoj mreži Tviter da nasilje nad pripadnicima Kfora i novinarima nije opravdano.

[adsenseyu4]

„Ništa ne opravdava nasilne napade na Kfor i novinare. Ovo mora prestati. Moje misli su uz žrtve. Puna podrška za Kfor. Takođe pozivamo vladu Kosova da odmah preduzme mere za deeskalaciju“, rekao je ambasador Francuske Olivije Gero.

Oglasio se i NATO

„NATO oštro osuđuje ničim izazvane napade na Kfor na severu Kosova, u kojima je jedan broj pripadnika Kfora povređen. Takvi napadi su potpuno neprihvatljivi. Kfor će preduzeti sve neophodne mere da ispuni svoj mandat u UN“, navodi na Tviteru portparolka NATO Oana Lungesku.

Od jutros u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić vlada opsadno stanje.

Više stotina Srba okupljeno je ispred opštinskih zgrada na severu Kosova i traže povlačenje kosovske policije i novoizabranih gradonačelnika Albanaca, Srbi na lokalnim izborima nisu učestvovali i odbijaju da prihvate albanske predstavnike na vlasti u opštinama gde Srbi čine više od 95 odsto stanovništva.

Oko 16. 30 časova pripadnici Kfora su u Zvečanu nasrnuli na Srbe koji su opkolili vozila kosovskih specijalnih snaga Rosu sprečavajući ih da izađu napolje. Usledio je žestok obračun, bačen je suzavac i oko 30 šok bombi, a na goloruk narod je pucano  iz vatrenog oružja. U bolnici u Kosovskoj Mitrovici zbrinuto je oko 50 Srba, a jednoj osobi se lekari bore za život.

Na društvenim mrežama i u medijima oglasili su se strani državnici, koji su podržali napad Kfora na Srbe.

(RT)

Tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte