Naslovnica IZA OGLEDALA NASA saopštava: 30 civilizacija pre naše je doživelo kolaps- jesmo li sledeći?

NASA saopštava: 30 civilizacija pre naše je doživelo kolaps- jesmo li sledeći?

[adsenseyu3]

hgd34zjgfad

[adsenseyu2]

NASA je sprovela studiju o naprednim drevnim civilizacijama koje su postojale na Zemlji pre više hiljada godina,  a koje su nestale i zbog toga se sonovano pretpostavlja da će i naša civilizacija nestati.

Pitanje je da li postoji misteriozan, haotičan obrazac civilizacije.

Mnogo puta je istorija zabeležila sile koje su bile toliko nekontrolisano moćne da su se na kraju raspale.

Ako se baci pogled unazad u istorijskim knjigama – koje su, usput, nekompletne- primećuje se da je u prošlosti, na primer u 18.veku, bilo zemalja poput Francuske koje su smatrane svetskim supersilama.

[adsenseyu4]

Njihova moćna kultura se razvijala takvom brzinom da su na kraju osećali nadmoć nad ostalima i delovali neodgovorno.

Sa ogromnim brojem kolonija, novac je trošen nekontrolisano, što je na kraju dovelo do katastrofalnih budžetskih deficita, ulaska u dugove, devalvacijom domaće valute i sveopšteg haosa.

Iako Francuska nije nestala potpuno, ona je primer haotičnog obrasca u malom, koji je sve prisutniji i u savremenom društvu. Istraživači veruju da je haotičan obrazac civilizacije isti hiljadama godina.

U daljoj prošlosti bilo je mnogo kultura i civilizacija koje su se, kao Francuska, urušile sopstvenom zaslugom.

Pre 3000-5000 godina historija je dala primer kako je čak i napredna i sofisticirana civilizacija podložna raspadu, što se u ovom slučaju može smatrati i nekom vrstom istorijskog rekorda.

Iako je način života u prošlosti bio mnogo drugačiji nego danas, ispostavlja se da je ipak klica samodestrukcije u čovečanstvu sveprisutna i time se postavlja pitanje o održivosti vrste.

Pre oko 10 hiljada godina napredne civilizacije Inki, Maja i Egipćana su postojale a zatim misteriozno nestale, bez traga.

[adsenseyu1]

Osvrt na drevne Maje je bitan. Maje su predstavljale jednu od najnaprednijih i najsofisticiranijih drevnih civilizacija koje su ikad postojale na planeti.

Civilizacija Maja je cvetala u džunglama današnjeg Meksika i Gvatemale, a njihov pisani sistem je bio razvijen mnogo pre Kolumbovog otkrića Amerike.

Zapravo, drevne Maje su bile toliko ispred drugih društava, pa i evropskih, da su primenjivali upotrebu gume za različite proizvode, tri hiljade godina pre nego što je iko drugi na svetu znao šta je guma uopšte.

Maje su stvorile fascinantne spomenike, piramide, drevne gradove, neuobičajenu tehniku pisanja i zatim su, kao i mnoge druge civilizacije, nestale pod misterioznim okolnostima.

Pored drevnih Maja, istraživači su širom sveta pronašli dokaze o postojanju velikih civilizacija koje su, poput Maja, samo doživele slom i nestale.

Naučnici skreću pažnju da je teško ignorisati broj ponavlja obrasca nestanka ovih civilizacija i NASA, koja delimično finansira studije ove vrste, daje dokaz da postoje određene haotične karakteristike u svim civilizacijama koje su postojale nekada i koje su nestale.

Ovakve tvrdnje se mogu smatrati i dokazom da se u svakom periodu civillizacija “resetuje”.

U izveštaju matematičara Safa Mothesarija “Ljudska priroda i dinamika” iznosi se stav da je proces uspona i kolapsa zapravo ciklus koji se ponavlja kroz istoriju.

“Pad Rimskog carstva i jednako tome (ako ne i više) naprednog Maorskog i Indijskog carstva, kao i napredne Mesopotamije, govore o tome da su čak i sofisticirane, složene i kreativne civilizacije krhke i prolazne.”

U studiji se nalazi i sledeće: “ Tehnološke promene mogu samo podići nivo eksploatacije resursa, ali ne rešava roblem korišćenja resursa po glavi stanovnika što je ključna politika jer povećanje potrošnje povećava i eksploataciju resursa.”

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]