Najopasniji ratni avion na svetu ruski Su-57 dobija bespilotnog pratioca – ČUDOVIŠTE „HUNTER B“ – VIDEO

rusija

Nakon raspada SSSR-a, Rusija se našla na rubu katastrofe. Nekada ponosna, vojna supersila, sposobna da nadmaši SAD u smislu visoko naprednih sistema naoružanja, više nije mogla da priušti finansiranje svojih visokotehnoloških projekata, od kojih su mnogi otkazani. Tokom devedesetih godina, Rusija je izgubila decenijsku vrednost istraživanja i razvoja.

Međutim, strateški paritet nikada nije izgubljen ali se između Rusije i NATO-a pojavio značajan jaz u ključnim, taktičkim sposobnostima. Jedna od ovih ključnih mogućnosti bila je tehnologija bez posade i do kraja 90-ih Rusija je ozbiljno zaostajala.

Zapad nije gubio vreme i Rusija je bila svesna toga. Srećom, novo rusko rukovodstvo, koje je preuzelo vlast početkom 2000-ih godina, konačno je odlučilo da stavi tačku na to.

Rusija je počela da razvija vlastite bespilotne letelice. Uprkos tome što je bila relativno nova u ovoj oblasti vojne tehnologije, Rusija je bila veoma uspešna u razvoju različitih vrsta bespilotnih letelica, sa posebnim osvrtom na izviđačke. Najnovija ruska izviđačka bespilotna letelica Korsar (u prevodu pirat)  je dobar primer za to.

Međutim, zemlji je još uvek nedostajala platforma za napadačke dronove. I tako je bilo godinama. Uprkos tome i zahvaljujući naporima ruskog odbrambenog sektora, koji je uspeo da izađe iz mračnih devedesetih, ovaj jaz je konačno zatvoren. Najnoviji ruski dizajn predstavlja potpuni tehnološki napredak koji je konačno i potpuno izbrisao izgubljenu deceniju Rusije. 

SU-57

Dolazak Ohotnik-B

Prvi put otkriven u julu 2017. godine, a zatim ponovo prikazan u novembru 2018. godine, ruski napadački avion Suhoj S-70 Ohotnik-B, koji koristi „stealth“ tehnologiju,  trebalo bi da obavi svoj prvi javni let u avgustu, prenose ruski mediji. Ohotnik-B (doslovno Hunter-B) biće potpuno autonoman i imaće naprednu AI (veštačka inteligencija) komandu, iako će, ako bude potrebno, postojati ljudski operater sposoban da kontroliše radnje dronova, prenosi ruska agencija TASS.

„Rusko odbrambeno postrojenje obećava test koji će uključivati kratkotrajni „skok“ – UCAV (bespilotne borbene avionske letelice) će se nakratko uzdignuti iznad tla kako bi testirao svoje mogućnosti lansiranja i sletanja“, rekao je Samjuel Bendet, stručnjak ruske vojske.

„Let neće trajati predugo – najviše sat vremena, ali najverovatnije oko 30 minuta“, rekao je izvor za TASS.

 „Timovi na terenu će intervenisati ukoliko bude potrebno“.

VIDEO:

https://youtu.be/pL_wEi-ZLdw

Prvi let Ohotnika-B mogao bi biti signal za novu eru ruskih, vazduhoplovnih snaga, koje će do kraja 2020-ih verovatno operisati sa velikom flotom borbenih aviona.

Dizajn krila, delimično sličnog oblika B-2 bombardera američkog ratnog vazduhoplovstva, koji je inspirisan nemačkim Hortenom Ho 229, koji je opet bio inspirisan sovjetskim dizajnom iz 1920-ih, Hunter-B je projektovan da prodre u neprijateljsku odbranu i ispusti visoko precizna smrtonosna sredstva.

Za sada, nije jasno koliko Hunter-B prototipova postoji. Do sada je barem jedan snimljen na pisti kada je predsednik Putin posetio 929. Čkalov državni centar za testiranje letova u ruskoj Astrakanskoj oblasti, 14. maja 2019. godine.

Čkalovi satelitski snimci ukazuju na to da Hunter-B ima raspon krila od oko 50 stopa, što ga čini približno iste veličine kao i američki X-47B dron ili nešto manjim od ruskog borbenog aviona MiG-29. Veličina nagoveštava da Hunter-B poseduje veliki prostor za gorivo i odgovarajući dug domet.

Ovo će biti prvo pojavljivanje UCAV-a od januara 2019. godine, kada su napravljene fotografije koje prikazuju bespilotnu letelicu na pisti aerodroma u Novosibirsku.

Nova bespilotna letelica poseduje jedno-motornu verziju AL-41F1S 3D koji u svom originalnom  dvomotornom obliku pokreće legendarni Su-35 4 ++ / borbene avione 4,5 generacije i prve serije novih, smrtonosnih boraca Su-57 pete generacije.

Međutim, kod Su-57 će ovaj najmoderniji motor uskoro biti zamenjen novijom i još boljom verzijom- Izdeliye 30. Dakle, ne bi bilo preterano pretpostaviti da će i Hunter-B takođe dobiti jednomotornu varijantu Izdeliye 30. Uostalom, Rusija je već nadogradila motore svojih Su-3o boraca sa AL-41F1S.

„Ruske posade se već pripremaju za letenje dronom“, izjavio je Tom Kuper, nezavisni ekspert za rusku vojnu avijaciju. „Prva generacija pilota i kopnenih posada za bespilotne letelice upravo je završila četvorogodišnju obuku, a u međuvremenu su stekli značajno iskustvo u upravljanju bespilotnim letelicama u Siriji“.

„Verovatnoća da će Hunter-B uskoro ući u eskadrilu sa ruskim vazduhoplovnim snagama je velika“, rekao je Kuper.

„Ruska vojska vodi više projekata vezanih za bespilotne letelice“, dodao je on. 

Iako su informacije o ovom tajnovitom ruskom projektu još uvijek oskudne, istraživanje avijacijskih entuzijasta je otkrilo dodatne informacije i ukazalo da će Hunter-B biti mnogo više od obične platforme za napad.

Neki analitičari idu tako daleko da nazivaju Suhoj „projektom aviona šeste generacije“. Dron se delimično zasniva na ranijem Mikoyan Skatu, koji je dizajnirao MiG i obuhvata mnoge tehnologije iz 5. generacije Suhoj Su-57 borbenog aviona.

Međutim, avijacijski entuzijasti su primetili još više novih karakteristika koje bi nam zapravo mogle ukazati na mogućnosti novog drona.

Nedavno objavljene informacije o planovima ruskih vojnih nabavki ukazuju na veoma visok prioritet u održavanju sposobnosti Rusije da sprovodi vazdušne operacije i operacije vazdušne odbrane protiv tehnološki sofisticiranog protivnika. Ovo naglašavanje je razuman odgovor na američke planove da ubrzaju isporuku F-35, kako vlastitoj vojsci tako i saveznicima.

Međutim, troškovi boraca pete generacije su takvi da Rusija trenutno ne može da parira SAD-u i NATO-u u smislu sirovih brojeva i verovatno ne mogu priuštiti razvoj lovca pete generacije koji bi mogao biti proizveden u većem broju od Su-57. Ali ako ruske Vazdušne snage budu održavale mešavinu teško/lakih  platformi uporedivih sa Su-27-MiG-29 ili F-15-F-16 ili čak kombinacijama F-22-F-35, lakši deo mešavine mogao bi vrlo lako biti ispunjen bespilotnom platformom.

Webtribune.rs