Naslovnica SPEKTAR Najnovija vest: Strah u Kijevu – Rusi napali – Radioaktivnost se širi...

Najnovija vest: Strah u Kijevu – Rusi napali – Radioaktivnost se širi Ukrajinom

Posle ruskog raketnog udara na Hmeljnicki, zabeleženo je povećano radioaktivno zračenje.

Mediji izveštavaju o uništavanju britanskih granata sa osiromašenim uranijumom u Hmeljnickom, ukrajinskom gradu od 254.000 stanovnika.

Izvori kažu da je nedavni udar ruskih trupa na skladište municije u blizini fabrike Kation u Hmeljnickom pogodio britanske granate sa osiromašenim uranijumom za ukrajinske tenkove Čelendžer.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovo je zaključak zasnovan na povećanju nivoa radijacije nakon eksplozije i korišćenju daljinski upravljanih robota za gašenje požara na licu mesta.

Merenja nivoa radijacije nakon eksplozije pokazala su povećanje sa 80-100 nanosiverta na 140-160 nanosiverta.

Ranije su slična merenja vršena u oblasti Hmeljnicke NE, ali su nakon eksplozije obavljena posmatranja nivoa radijacije u blizini regionalnog centra i u Ternopoljskoj oblasti, jer vetar duva u zapadnom pravcu.

[adsenseyu1]

Povećana radijaciona situacija u Hmeljnickom posle raketnog udara Oružanih snaga Rusije izazvala je zabrinutost vlasti i stanovništva.

Verziju o prisustvu municije sa osiromašenim uranijumom u skladištu delimično je potvrdio i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Igor Mosejčuk.

Osiromašeni uranijum se koristi u municiji zbog svoje velike gustine, što obezbeđuje veću penetraciju, ali izaziva zabrinutost zbog mogućih uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Pozadinsko zračenje nastalo nakon eksplozije može imati dugoročne posledice po stanovništvo i životnu sredinu u zoni incidenta.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]