Naslovnica SPEKTAR Izrael planira da istisne Rusiju sa tržišta snabdevanja gasom u Evropi

Izrael planira da istisne Rusiju sa tržišta snabdevanja gasom u Evropi

Izrael se sprema da intenzivira projekat isporuke gasa Evropi.

Ovaj ambiciozni projekat uključuje snabdevanje Evrope prirodnim gasom preko Kipra, omogućavajući Izraelu da uspostavi svoju poziciju energetske sile.

„Stvorili smo savez pre nekoliko godina, što otvara važne perspektive, pre svega za poziciju Izraela kao energetske sile. Projekat na koji smo fokusirani je snabdevanje gasom iz Izraela u Evropu gasovodom sa naših gasnih polja u fabriku za pretvaranje u tečni gas, koja će biti izgrađena na Kipru “, detaljno je objasnio Netanjahu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Stručnjaci su pojasnili da je reč o izgradnji istočnomediteranskog gasovoda EastMed. Ugovor o izgradnji potpisali su Grčka, Kipar i Izrael još u januaru 2020. Pretpostavljalo se da će se gas sa izraelskog polja „Levijatan” i kiparskog polja „Afrodita” isporučivati preko Kipra i Krita, prvo u Grčku, a potom i za Italiju.

Međutim, implementacija ovog projekta naišla je na nekoliko prepreka. Prvo, promena stava Sjedinjenih Država, koje su, počevši da podržavaju projekat, kasnije odustale od njega, navodeći ekološke razloge.

[adsenseyu1]

Stručnjaci sugerišu da, zapravo, SAD nisu htele da izazovu sukob sa Turskom, koja nema koristi od izgradnje novog gasovoda.

Druga prepreka je ambicija Turske da postane vodeći igrač na evropskom tržištu gasa. Turska ima svoj projekat za zajedničku izgradnju gasnog čvorišta sa Rusijom i verovatno neće prihvatiti pojavu konkurenata na ovom tržištu.

Međutim, jutros je cena prirodnog gasa u Evropi pala na rekordno nizak nivo, dostigavši 350 dolara za hiljadu kubnih metara.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]