Makularna degeneracija je jedan od vodećih uzroka gubitka vida kod starijih ljudi.
Stručnjaci procenjuju da će se broj obolelih udvostručiti do 2050. godine. Kako biste smanjili šansu za razvoj ove očne bolesti, istraživači sugerišu da jedete više zelenog povrća.
Zaštitni efekat lisnatog zelenog povrća istraživači pripisuju nitratima koji se nalaze u povrću. Nitrati, takođe poznati kao natrijum nitrati ili NO3, su prirodne supstance koje se nalaze u zemljištu i povrću koje raste iz zemlje bogate nitratima.
[adsenseyu1]
Nitrati su stekli lošu reputaciju zato što su hemijski redukovani na nitrite ili NO2, koji se obično dodaju mesu i mesnim proizvodima, kao što su hot-dogovi, kako bi se očuvala boja i svežina. I nitrati i nitriti su bili uzroci zdravstvenih problema jer podstiču formiranje potencijalno kancerogenih N-nitroznih jedinjenja u organizmu.
Međutim, nedavne studije sugerišu da je konverzija dijetetskih nitrata i nitrita u azotni oksid korisna za zdravlje, jer je ovaj proces pokazao da pomaže u dilataciji i relaksaciji arterija, smanjenju krvnog pritiska, pa čak i u prevenciji srčanih oboljenja.
Jedna studija, koja je objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics , pokazala je da nitrati koji se koriste u ishrani mogu značajno poboljšati sportske performanse.
Nitrati i zdravlje očiju
Istraživači su ispitivali efekte nitrata koji se nalaze u povrću na rizik od razvoja makularne degeneracije kod više od 2.000 Australijanaca starih 49 i više godina. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su konzumirali između 100 i 142 miligrama (mg) biljnih nitrata svaki dan bili 35 odsto manje izloženi razvijanju makularne degeneracije (AMD) u poređenju sa onima koji su konzumirali manje od 69 mg dnevno.
Jedenje lisnatog zelenog povrća pokazalo je zaštitne efekte ne samo protiv AMD-a, već i protiv drugih zdravstvenih problema kao što je glaukom. Glaukom je vrsta poremećaja oka koji uključuje akumulaciju tečnosti u oku, koja zatim oštećuje optičke živce i uzrokuje gubitak vida na periferiji vidnog polja.
U drugoj studiji, koja je objavljena u časopisu JAMA Ophthalmology, istraživači su pratili unos nitrata u dijetsku ishranu više od 100.000 učesnika starih 40 i više godina. Istraživači su otkrili da su učesnici koji su jeli najveću količinu nitrata iz zelenog povrća – što je oko 240 mg dnevno – imali za 21 procenat manju šansu za razvoj glaukoma od onih koji su konzumirali najnižu količinu – što je 80 mg dnevno.
Istraživači su zaključili da jedenje zelenog povrća i repe može biti jednostavan način da se smanje šanse za razvoj ranog AMD-a i glaukoma. Na osnovu toga, naučnici su postigli konsenzus da su nitrati koji se prirodno javljaju u povrću korisni, dok su oni koji se nalaze u prerađenim namirnicama kancerogeni.
Rukola, peršun i zelena salata su neki od najboljih biljnih izvora nitrata.
Rukola sadrži 480 mg nitrata po porciji, dok peršun i zelena salata 257 mg i 200 mg. Jedenjem zelenog povrća, možete smanjiti rizik od razvoja AMD-a održavanjem zdrave težine, održavanjem zdravog krvnog pritiska, fizičkom aktivnošću, nošenjem naočara i šešira na otvorenom, kao i redovnim pregledima očiju
Webtribune.rs