Najmisteriozniji nestanci: Šta se desilo ovim ljudima?

feliks monkl

Mnogo pitanja bez odgovora – to je otprilike sažet izveštaj o nestancima Frederika Valentiča i Feliksa Monkla, dva pilota čija tela nikada nisu pronađena, kao ni njihovi avioni…

Slučaj Feliksa Monkla

Poručnik Feliks Judžin Monkl rođen je krajem 1926. godine, a umro je 23. novembra1953. godine pod vrlo neobičnim okolnostima. No, da li je zaista umro?

Brojni NLO entuzijasti uvereni su kako je američku letelicu oteo ili uništio NLO, a istražitelji dosad nisu uspeli da ih sasvim opovrgnu. Te večeri 23. novembra Monkl je učestvovao u odbrambenom presretanju iznad jezera Supirior, nakon čega mu se gubi svaki trag.

On je poletio iz Kinros baze u Mičigenu u nameri da F-89 Scorpionom presretne neidentifikovani leteći objekat kog je detektovao radar. Operateri su kasnije svedočili kako je Monkl leteo brzinom od 800km/h te kako je drugi leteći objekt presreo na oko 2100 metara visine iznad jezera Supirior.

Ono što najviše zbunjuje je činjenica da su se, sudeći prema radaru, Monklov avion i nepoznati leteći objekat u jednom trenutku ‘spojili’. Operateri su pretpostavili kako je Monkl preleteo iznad ili ispod neidentifikovanog objekta, da su se sudarili ili da je jedan srušio drugog. Ali, prvi objekat je nastavio da se kreće kao da se ništa nije dogodilo.

Misteriozni nestanak i – reinkarnacija?!

Opsežnja istraga nije urodila plodom – ni avion, a ni Monklovo telo nikada nisu pronađeni. S obzirom da se incident dogodio blizu granice s Kanadom, istražitelji su kontaktirali i njihove vazduhoplovne snage. Ispostavilo se da je tada na nebu zaista bio jedan kanadski avion, ali njegov je pilot potvrdio kako nije imao pojma da je objekat presretanja i da on nije video američki avion.

Službeni izveštaj o nesreći i danas je prepun kontradiktornih informacija zbog čega su brojni NLO entuzijasti i dalje uvereni kako se prava istina o incidentu – krije.

Verovali ili ne, stvari postaju još bizarnije. Naime, samo nekoliko trenutaka nakon nestanka Monkla, rodio se dečak pod imenom Gord Hit. On je još u najranijoj mladosti počeo da se priseća detalja iz života američkog pilota i tvrdi da je njegova reinkarnacija, o čemu je snimljen i dokumentarni film.

https://youtu.be/jSDtJntmD7c

Slučaj Frederika Valentiča

Dvadesetogodišnji Frederik Valentič nestao je iznad Bejs Strejta u Australiji, 21. oktobra 1978. godine. U svojim poslednjim trenucima upravljao Cesnom za koju je imao sve potrebne dozvole, a te je večeri bio na stalnoj vezi sa kontrolom leta u Melburnu.

U jednom trenutku je kontroli dojavio kako ga prati nepoznati objekat na visini od 1400 metara, nakon čega mu je kontrola objasnila kako na toj visini nema drugih letelica. Opisao im je veliki objekat koji su osvetljavala četiri svetla. Objekat se nakon toga popeo 300 metara iznad njega i kretao se velikom brzinom. Valentič je tvrdio da ga ‘sjajni, metalni objekat’ prati u stopu.

Kada ga je kontrola zamolila da identifikuje letelicu, on je samo kratko odgovorio – ‘To nije avion’. U tom je trenutku veza postala vrlo loša uz zvuk škripe, a onda je u potpunosti nestala.

Opsežna potraga za Cesnom i telom Valentiča potrajala je pet dana, ali ni avion, ni pilot nikada nisu pronađeni. Šta se tačno dogodilo nikada nije utvrđeno, ali postoji nekoliko teoprija.

Prema jednoj od njih, Valentič je sam iscenirao svoj nestanak jer je bio ‘zaluđen’ NLO fenomenom. Naime, policija je te večeri primila dojavu o spuštanju manjeg aviona blizu Kejp Otveja, ali on isto tako nikada nije pronađen, pa je bilo nemoguće utvrditi radi li se o lažnoj dojavi ili ne.

Prema službenoj teoriji do koje se došlo istragom, Valentič je bio dezorijentisan i neko vreme je leteo – naopačke. Svetla koja je video tako su protumačena kao vlastita refleksija na površini mora. S druge strane, astronom i penzionisani američki pilot Džejms Mekgaha došao je do zaključka da je Valentič zapravo video Veneru, Mars i Merkur i njih zamenio za svetla.

Isto tako, te večeri su zabeležene brojne prijave o neidentifikovanim letećim objektima, a Rej Manifold je napravio fotografije koja navodno prikazuju neobični objekat koji izranja iz vode blizu svetionika na Kejp Otveju.

Prava istina, čini se, ni u ovom slučaju nikada neće biti utvrđena.

(24sata.hr,B92)