Naslovnica U FOKUSU Na korak od sveopšteg rata na Bliskom istoku

Na korak od sveopšteg rata na Bliskom istoku

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na rizik od izbijanja šireg sukoba duž izraelsko-libanske granice i pozvao na prekid neprijateljstava duž demarkacione linije između Libana i Izraela.

„S obzirom na to da se razmene vatre duž demarkacione linije nastavljaju, generalni sekretar ponavlja svoje pozive obema stranama da hitno obustave vatru. Ove razmene vatre mogu pokrenuti širi sukob sa razarajućim posledicama za ceo region“, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik, prenosi Tajms of Izrael.

Gutereš je takođe pozvao na poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1701, kojom je okončan rat iz 2006. godine između Izraela i Hezbolaha.

Razmene artiljerijske vatre između Izraela i grupe Hezbolah u Libanu su se intenzivirale poslednjih dana, a veliki požar izazvan raketnim projektilima ispaljenim 4. juna iz Libana i dalje gori blizu stambenih objekata u gradu Kirjat Šmonu na severu Izraela, navodi Tajms of Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je u sredu posetio severni, pogranični deo Izraela, upozorio je da je Izrael „spreman za veoma intenzivnu operaciju“ duž granice sa Libanom.

(Tanjug)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social