Na front stiže najnovije rusko oružje

Ruski oružani gigant Rostec saopštio je da je završen razvoj protivvazdušnog raketnog kompleksa za vazdušno-desantne jedinice.

Najnoviji sistem se zove Ptitselov, na srpskom „ptičar“.

Ptičar će moći da bude spušten iz aviona uz pomoć padobrana. Rostec tvrdi da je ovaj protivvazdušni kompleks izgrađen na šasiji amfibijskog jurišnog vozila BMD-4M.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rođenje i razvoj BMD-4M pratile su nesuglasice oko mogućnosti ove borbene mašine unutar ruske vojske. Zamenik ministra odbrane Rusije je 2012. godine rekao da BMD-4M ne ispunjava zahteve ruske vojske. Kasnije su, međutim, Vazdušno-desantne snage odgovorile da ova mašina u potpunosti ispunjava njihove zahteve.

2016. godine BMD-4M je zvanično ušao u službu Vazdušno-desantnih snaga Rusije. Ptičar je zapravo dodatak za BMD-4M. tj. umesto standardnog tornja, na njegovo mesto je postavljen ovaj protivvazdušni sistem.

PVO Ptičar je dizajniran za suzbijanje vazdušnih ciljeva na malom dometu. Šasiju pokreće motor od 450 KS. Šasija je blindirana.

Kompleks naoružanja se može daljinski kontrolisati. Izgrađen je na osnovu platforme za daljinsko oružje Sosna. Platforma ima optičko-elektronsku jedinicu i dva lansera za kontejnere sa raketama.

Prema izvorima u ruskim medijima, Ptičar može da izvodi horizontalno kružno gađanje. Istovremeno, optika, kao i oružni kompleks, mogu se kretati i u vertikalnoj ravni.

U borbeni modul sistema može se smestiti 12 projektila. Rakete su tipa 9M340 Sosna-R. 9M340 Sosna-R je raketa kalibra 130 mm čija je težina u rasponu od 30-31 kg. Operativni domet rakete je 10 km.

Međutim, raketa može da pogodi i ciljeve na visini, sa operativnom visinom udara do 5 km. Ova raketa dostiže maksimalnu brzinu leta do 900 m/s. Bojeva glava je fragmentirana.

Borbenim modulom ili samim protivvazdušnim sistemom Ptičar upravlja operater-tobdžija. Operater-tobdžija se nalazi u sletnom vozilu BMD-4M. Unutar konzole, operater-tobdžija može da usmeri ispaljeni projektil, jer ima kameru na prednjoj strani koja direktno prenosi video signal operateru-strelcu.

Maksimalni domet otkrivanja i praćenja velikih objekata je 30 km. Predviđen je za rad u automatskom i poluautomatskom režimu.

 


(bulgarianmilitary)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte