Naslovnica IZA OGLEDALA Na dnu mora u Grčkoj, pronađen potonuli grad

Na dnu mora u Grčkoj, pronađen potonuli grad

[adsenseyu2]

vcdsgh786fh

Ostaci drevnog naselja, sa sve oronulom keramičkom radionicom, pronađeni su na dnu Egejskog mora blizu malog ostrva Delos, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Strukture koje su grčki mediji nazvali „mala podvodna Pompeja“ nalaze se na severoistočnoj obali Delosa.

„Ove ruševine su u prošlosti verovatno bile ustanove luke“, reklo je ministarstvo kulture.

Međutim, nova istraga Nacionalne fondacije za helenska istraživanja i Eforata za podvodnu arheologiju, dovela je do različitih zaključaka. Smatra se da su se umesto luke na ovom mestu nalazili radionice keramike i neke druge građevine.

[adsenseyu1]

Arheolozi su pronašli 16 ćupova od terakote (pečene gline) i ostatke pržionice na dnu mora.

„Slične radionice su pronađene u Pompeji i Herkulaneumu“, izjavilo je ministarstvo.

Pronađeno je veliko kamenje poređano ispred ostataka radionice. Prema rečima arheologa, ono je verovatno predstavljalo deo brane.

Ovo naselje, koje je očigledno vezano za trgovačke i zanatske aktivnosti, nekako je propalo. Ruševine su od tada ostale sakrivene na dnu mora.

Nejasno je i za sada naučnici ne mogu da odgonetnu, kako se čitav grad našao na dnu mora. Kako je uopšte grad potonuo?

[adsenseyu4]

Podvodni arheolozi su identifikovali nekoliko građevina, uključujući srušene kolonade i ostatke zidova koji su se nekada prostirali duž obale.

Ova otkrića donose nove intrigantne detalje o jednom od najvažnijih grčkih arheoloških nalazišta.

Ostrvo Delos, locirano u centru arhipelaga Ciklada blizu ostrva Mikonos, je prema grčkoj mitologiji mesto gde je rođen bog Sunca, Apolon.

Kao jedan od glavnih centara egejske trgovine robljem (priča se da je oko 10.000 robova prodavano u jednom danu), Delos je cvetao 700 godina, od 8. do 1. veka pre nove ere.

[adsenseyu1]

Zbog velike količine antikviteta, ljudima nije bilo dozvoljeno da umru ili da se porode na ovom svetom ostrvu, koje je nekada bilo uspešna trgovačka luka, pogotovo za vreme Rimljana u 3. i 2. veku pre nove ere.

Ono je počelo da propada kada je vojska Mitritada VI Pontskog napala ostrvo u 88. godini pre nove ere, ubivši pritom 20.000 stanovnika.

Razoren piratima i osvajačima, Delos je napušten u 5. veku nove ere, a većina drevnog mermera sa ostrva je iskorišćena kao građevinski materijal od strane stanovnika okolnih ostrva.

Očekuje se da će dalja istraživanja podvodnih otkrića pružiti nove informacije o trgovačkoj ulozi ostrva za vreme Rimljana.

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]

[adsenseyu2]