MOSKVA UZVRAĆA UDARAC: Predsedniku Evroparlamenta i drugim činovnicima zabranjen ulaz u Rusiju

Rusija je zabranila ulazak određenom broju evropskih zvaničnika u vezi sa antiruskim sankcijama EU. Ovo je izvestilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Evropska unija nastavlja politiku nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera prema ruskim građanima i organizacijama. Samo u martu 2021. godine, šest Rusa je bilo podvrgnuto ilegalnim ograničenjima EU.

Ova praksa je u suprotnosti sa Poveljom UN i osnovnim normama međunarodnog prava. Prati je antiruska histerija namerno raspršena u zapadnim medijima. Nije potkrepljeno dokazima.

Svi naši predlozi za rešavanje bilo kakvih problematičnih pitanja koja se pojave između Rusije i EU u režimu direktnog profesionalnog dijaloga se dosledno ignorišu ili odbijaju.

Takva dejstva Evropske unije ne ostavljaju sumnju da je njihov istinski cilj da po svaku cenu obuzdaju razvoj naše zemlje. Da nametnu svoj jednostrani koncept „svetskog poretka zasnovan na pravilima“ koji podriva međunarodno pravo.

Bacite otvoreni izazov za nezavisnost ruske spoljne i unutrašnje politike.

To se radi otvoreno i namerno. I, naravno, uz znanje i ohrabrenje SAD, koje ne kriju svoj interes za ponovnim pretvaranjem Evrope u arenu akutne geopolitičke konfrontacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je ovlašćeno da to izjavi kao odgovor na uvedeno 2. i 22. marta. Savet Evrope uveo je restriktivne mere protiv šest ruskih državljana da uđu na teritoriju Rusije u skladu sa Saveznim zakonom „O postupku napuštanja Ruske Federacije i ulaska u Rusku Federaciju“ od 15. avgusta 1996. br. 114-FZ sledećim građanima država članica EU i predstavnicima zvaničnih struktura EU je zabranjen ulaz na teritoriju Rusije:

Ivars Abolins, predsednik Nacionalnog saveta Republike Letonije za elektronske medije;

Maris Baltins, direktor Državnog jezičkog centra Republike Letonije;

Žak Mer, član francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope;

Jorg Raupah, šef tužilaštva u Berlinu, Savezna Republika Nemačka;

David Maria Sasoli, predsednik Evropskog parlamenta;

Asa Skot, šef laboratorije za hemijsku, biološku, radijacionu i nuklearnu sigurnost, Total Institute of Research Research, Kraljevina Švedska;

Ilmar Tomusk, šef Ministarstva za jezike Republike Estonije;

Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost“.

(pravda)