Naslovnica U FOKUSU Moskva upozorila: Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Moskva upozorila: Za posledice antisrpske rezolucije o Srebrenici biće odgovoran Zapad

Rezolucija o „genocidu“ u Srebrenici ima jasno ispolitizovan i antisrpski karakter, iza humanitarnih razloga postoji namera da se puna odgovornost za sukob svali na srpski narod, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Rezolucija je jasno ispolitizovana i antisrpske prirode. Iza demagoškog rezonovanja humanitarne prirode jasno se vidi namera da se puna odgovornost za sukob svali na srpski narod, kažnjavajući ga za slobodoumlje, nezavisnost. i nespremnost da se ‘pokori’ naredbama NATO-a”, rekla je Zaharova, a njene reči se prenose na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova je dodala da inicijatori usvajanja ovog dokumenta od strane Generalne skupštine UN „imaju drskost da izjave“ da je njegov cilj promovisanje međunacionalnog pomirenja i jedinstva tri državotvorna naroda u BiH (Bošnjaka, Srba i Hrvata).

Prema njenim rečima, Rusija je uverena da će efekat biti suprotan od onog što je deklarisano – autori rezolucije i oni koji su za nju glasali ne mogu a da ne znaju za tešku situaciju u BiH, gde su već duže vreme „legitimni interesi Republiku Srpsku grubo narušeni“.

„Rusija je, zajedno sa svojim istomišljenicima, pokušala da urazumi autore antisrpske ideje, tokom otvorenog sastanka Saveta bezbednosti UN, koji smo inicirali 30. aprila, skrenuli smo pažnju Saveta na pretnje Dejtonu.

Zapadnjaci nisu hteli da slušaju ni nas ni Srbe.

Ranije je Generalna skupština UN usvojila skandaloznu rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“, koju su predstavile Nemačka i Ruanda.

Prema rezoluciji, Generalna skupština UN „odlučuje da 11. jul proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da ga obeležava svake godine“.

U tekstu se „nedvosmisleno osuđuje svako negiranje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja“. Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 uzdržanih.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social